Pripravte si domáci pomarančový lekvár!
pripravte si domáci pomarančový lekvár!

Pripravte si domáci pomarančový lekvár!



V zime zažíva citrusové ovocie svoje obdobie slávy. Ľahko ho nájdete na trhoviskách aj na poličkách obchodov, ale nejedzte ho iba v surovom stave, zavarte ho a takto si budete môcť úžasné južné, chutné ovocie vychutnávať kedykoľvek. Teraz vám ukážem recept na domáci pomarančový lekvár!

Pomaranče patria medzi moje obľúbené ovocie, ich vôňa a chuť je príjemne kyslá, osviežujúca a sladká. Je dobré zásobiť sa týmto božským ovocím, aby ste ho mali v ktoromkoľvek období roka po ruke. Je výborné na raňajky k hrianke s maslom, alebo do zákuskov a dezertov ako krém. Od zavárania sa naozaj nemusíte obávať, nie je to žiadna životná skúška trvajúca viac dní. Hlavne, pokiaľ ho nebudete robiť z desiatok kilogramov pomarančov. Lekvár sa dá uvariť aj z pár kilogramov ovocia, nie je taký neporiadok, za pár hodín je hotový a nebudete musieť ani mesiace čakať na to, aby ste ho mohli otvoriť. Angličania nazývajú pomarančový lekvár „marmalade“ a s obľubou ho konzumujú každé ráno s chutným čajom.

Tu je úžasný recept, ktorý vás určite nesklame:

Prísady:
2 kg pomarančov
2 vrecká želírovacieho prípravku
4 polievkové lyžice sladidla (môže to byť kokosový cukor, ale podľa chuti ho môžete aj vynechať)

Príprava:
Najprv pomaranče dôkladne umyte, potom ošúpte. Môžete to urobiť nožom, alebo škrabkou na zemiaky, dôležité je, aby ste z pomarančovej kôry získali tenké plátky. Dbajte na to, aby ste nepridali aj bielu vrstvu pod pomarančovou kôrou, potom ju nakrájajte na drobné kúsky. Bielu časť, ktorá ostala na pomarančoch, odstráňte a vyhoďte, lebo ju nebudete potrebovať. Ďalším krokom je, že dužinu pomaranča nakrájajte na tenké plátky. Biela blana, ktorá oddeľuje mesiačiky ovocia, môže pokoje ostať, tá dodá lekváru miernu, príjemne kyslú chuť, od nej bude ešte chutnejší.

Potom prichádza najzáživnejšia časť, kedy všetky prísady: pomarančovú kôru, kúsky pomaranča, sladidlo a želírovaciu hmotu vložte do väčšieho hrnca a varte dovtedy, kým nebude mať konzistenciu lekváru. Nezľaknite, ak sa pomaranče rozvaria, a nevadí ani to, ak v ňom ostanú kúsky, od nich bude džem ešte vzrušujúcejší.

Pokiaľ ste hotoví, nalejte ho do prevarených fliaš, a keď chcete, vrch posypte trochou škorice, alebo nakvapkajte pomarančový likér, potom lekvár nechajte vychladnúť v suchej pare. Nezaberie to viac ako 1,5-2 hodiny, ale viete urobiť celkom pekné množstvo lekváru, ktorý si potom môžete vychutnávať dlhé mesiace.

Pokiaľ však chcete pozdvihnúť zážitok z varenia pomarančového lekváru na vyššiu úroveň, odporúčam, aby ste pri tom odparovali 100% Manna prírodný pomarančový esenciálny olej. Toto vám navodí dokonalú náladu, navyše celý byt zaplaví čarovnou, sviežou arómou.

Pre mňa je jedným z najvzrušujúcejších momentov celého procesu zdobenie fliaš. S trochou fantázie sa môže z fliaš pomarančového lekváru stať dokonalý darček, ale malé fľašky môžu byť aj napríklad ozdobou komôrky. Previažte fľaše stuhou, nalepte na ne štítky, alebo len dajte na ich vrchnák bielu čipku. Uvidíte, že s výsledkom budete spokojní a ich otváranie potom bude veľmi príjemným pocitom, pretože budete vedieť, že sú výsledkom práce vašich rúk.

Rovnako ako v prípade kozmetických prípravkov aj v oblasti gastronómie verím v prírodné, domáce riešenia, pretože vtedy vždy presne viem, aké zložky sa do neho dostanú. Vychutnávajte si nádhernú chuť ovocia a prajem vám príjemné varenie džemu!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac