Pre toto nás lákajú umelé príchute
pre toto nás lákajú umelé príchute

Pre toto nás lákajú umelé príchute



Takmer každý z mojich známych vynaloží obrovskú energiu na to, aby sa stravoval zdravšie, a aby sa na rodinný stôl dostalo čo najviac prírodných, “pravých” jedál. Napriek tomu len málo z nich dokáže odolať pokušeniu umelých príchutí.

Určite ste si aj Vy všimli, že ak vynecháte počas dňa niektoré jedlo, alebo ste málo spali, ste v strese, či veľmi unavený, neprekonateľne Vás priťahujú nezdravé jedlá: solené, sladené, rafinované potraviny obsahujúce množstvo tuku a kalórií, dezerty a iné lahôdky.

Premýšľali ste už nad tým, prečo je to tak?

Nedávno sa ukázalo, že to nie je spôsobené len tým, že sa Váš organizmus potrebuje čo najrýchlejšie dostať k energii, kedy sa v prípade hladu, únavy a stresu zdajú byť najlepšou voľbou práve rýchlo sa vstrebávajúce uhľohydráty. Toto by sme možno aj boli schopní prekonať. Existuje však aj vážnejší dôvod, ktorý má korene v dávnej minulosti, prečo nám veľakrát viac chutia potraviny plné umelých príchutí a prostriedkov na zvýraznenie chuti, ako pravé, skutočné pokrmy.

Kľúčom k tajomstvu je to, že sme milióny rokov naprogramovaní tak, aby sme chutnejším a vábivejším potravinám podvedome priraďovali väčší obsah živín a vitamínov, ako k ich spoločníkom s menej výraznou chuťou či farbou.

Aj preto je obrovským problémom, že potravinársky priemysel má záujem produkovať na pohľad krásne a zdravé potraviny, ktoré vydržia na pultoch predajní dlhú dobu. Možno ste už o tom čítali, že nielen my cítime tak, že dnešné rajčiny sú menej chutné, ako tie z nášho detstva. Majú skutočne menej paradajkovú chuť, naproti tomu sú stále väčšie, dajú sa dlhšie skladovať a na regáloch obchodov sú pre ľudské oči vábivejšie. Toto predstavuje v súčasnosti taký veľký problém, že na tom, aby sa opäť mohli pestovať, predávať a konzumovať rajčiny ozajstnej chuti, pracujú už aj vedci.

Čo môžete proti tomu urobiť, ako odolať pokušeniu?

V prvom rade konzumujte čo najmenej potravín a nápojov obsahujúcich umelé príchute. Vaša strava, ktorú ste doposiaľ považovali za fádnu a bez chuti, bude omnoho zaujímavejšia, ak ochutnáte viacero pravých chutí ako doteraz. Týmto môžete veľa spraviť aj pre svoje telesné a duševné zdravie a pre svoju pokožku, pretože potraviny obsahujúce viac vlákniny a menej cukru, soli a pridaných prísad, napomáhajú látkovej výmene a k udržaniu zdravej črevnej flóry. Oplatí sa Vám teda byť vytrvalým a odmena Vás neminie!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac