Pre toto cítite, že aj keď ste dosýta najedení, sladkú maškrtu ešte hravo zvládnete
pre toto cítite, že aj keď ste dosýta najedení, sladkú maškrtu ešte hravo zvládnete

Pre toto cítite, že aj keď ste dosýta najedení, sladkú maškrtu ešte hravo zvládnete



Ako matku dvoch malých synov ma vôbec neprekvapuje, že deti by dokázali jesť sladkosti vždy a všade. A to aj vtedy, keď sa predtým poriadne najedli. O to zaujímavejšie je, že aj pre dospelých je ťažké odmietnuť na konci stolovania lahodný sladký dezert, zvlášť vtedy, ak ide o zmrzlinu.

Samozrejme, nemusíte sa jej zakaždým zrieknuť, pretože aj medzi sladkosťou a sladkosťou môže byť obrovský rozdiel. Zo zdravých zložiek potravín je možné pripraviť čerstvé ovocie, ovocnú kašu, krémy a dokonca aj zmrzlinu, a to aj bez cukru a mliečnych výrobkov.

Otázka, prečo túžime po sladkom, aj vtedy, keď sme dosýta nejedení, ma vždy zaujímala. Je to zo zvyku? Máme maškrtné jazýčky? Odkiaľ to pramení? Nedávno som našla odpoveď v časopise Time, v článku, v ktorom sa uvádza, čím tento stav vysvetľujú vedci. Ukázalo sa totiž, že ľudstvo si už niekoľko tisícročí zabezpečovalo najoptimálnejší prísun vitamínov a živín tým, že konzumovalo čo najviac druhov jedál.


Dúhová strava
To je teda vysvetlenie, prečo by sme si vedeli takmer vždy dať na sladké slané, na slané sladké a po niekoľkochodovej výdatnej večeri ešte aj zmrzlinu. Náš organizmus nám tak odkazuje: stravujme sa pestrejšie!

Ak sa chcete zdravšie stravovať, držíte diétu, máte príliš často chuť na sladké, alebo ste si len jednoducho zaumienili, že Vám budú stačiť aj menšie porcie, môžete vyskúšať trik , ktorý odporúčajú odborníci na výživu na to, aby ste tento staroveký inštinkt oklamali.

Pri každom stravovaní si pripravte drobné porcie, podľa možnosti čo najrozmanitejšie: naložte si na tanier teplé a studené jedlá rôznej textúry, farby a chuti. Niekoľkokrát to vyskúšajte a uvidíte, že Vás myšlienka na sladké bude po takejto strave lákať menej.

Ešte jeden tip: ak po náročnom dni túžite vyslovene po čokoláde, je možné, že Vám tým organizmus naznačuje, že má nedostatok magnézia a železa. Doprajte si 1-2 kúsky horkej čokolády, alebo si namiesto nej zvoľte na maškrtenie kôstkové ovocie bez cukru.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac