Poklad leta
Trpké, ale úžasné – černice
Černice. Tá sladko-trpká chuť, ktorá sa Vám rozplynie v ústach, trocha poštípe jazyk, ale znova a znova ju chcete ochutnať. Známe, však?
Černice nie sú len chutné, ale majú aj výnimočný vplyv na Vaše zdravie. Je to ozajstné liečivé ovocie. Ale pozrime sa prečo vlastne.
23 + 1 dôvodov, prečo jesť veľa-veľa černíc:
- Je to ovocie bohaté na tanín, čiže kyselinu trieslovú.
- Chránia vlásočnice
- Pomáhajú imunitnému systému v prekonaní chorôb.
- Výborne pomáhajú pri vírusových ochoreniach a majú aj antibakteriálny účinok.
- Vo väčšom množstve obsahujú: železo
- vápnik
- draslík
- fosfor
- horčík
- síru
- meď
- mangán
- nikel
- selén
- chróm
- zinok
- vitamíny A, C, E
- Zlepšujú zrak
- Sú vhodné pri predchádzaní nádorových ochorení a spomaľujú rast už vytvorených nádorov.
- Znižujú krvný tlak a podporujú tvorbu krvi.
- Ochraňujú ďasná
- Obsahujú antocián – antioxidant, ktorý zlepšuje pamäť.
- Sú bohaté aj na flavonoidy
- Pomáhajú v boji s cukrovkou.
Vedeli ste?
Černice patria do čeľade ružovitých. V Európe ich rastie vyše 100 druhov, ale nájdeme ich aj na ostatných kontinentoch. Rástli už za čias Hippokrata.
Na čo sa dajú použiť?
Môžete z nich spraviť lekvár, vtedy pôsobia ako mierne preháňadlo.
Černicová šťava upokojí žalúdok, je výborná pri problémoch s močovým mechúrom. Výborne čistí obličky.
Z černicových listov si môžete pripraviť močopudný čaj, ale aj ústnu vodu.
Môžete ich skladovať aj v mrazničke, nepoškodia sa a v studených zimných dňoch vám do domova prinesú slnečné svetlo.
Zrejú do konca augusta, len čo sa však zelené bobule začiernia, je potrebné úrodu obrať, pretože znova nedozrievajú.
***Recept pre Vás***
Černicové smoothie
Tento nápoj je počas letných horúčav vychýrený právom. Pripraviť ho môžete aj vy, buď pre rodinu, či priateľov, alebo jednoducho sami pre seba, ak dostanete chuť na niečo výborné.
Čo budete potrebovať
15-20 dkg černíc (môžete použiť aj mrazené – s nimi bude vaše smoothie úžasne studené),
1 pohár bio jogurtu,
1 pohár 100 % jablkovej šťavy (ak máte odšťavovač, môžete si ju pripraviť aj z čerstvého ovocia),
2 polievkové lyžice medu (podľa chuti môžete použiť aj menej, či ho nahradiť hnedým trstinovým cukrom, xilitom, alebo stéviou).
Ako na to?
Hoďte všetky prísady do mixéra a mixujte, kým z nich nevznikne krémová hmota. Naplňte ňou poháre, prizdobte ovocím a trochou mäty. Pochúťka, ktorá vás nikdy neomrzí!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť