Počas sviatkov ste si dali priveľa sladkostí? Takto sa dostaňte znova do formy!
počas sviatkov ste si dali priveľa sladkostí? takto sa dostaňte znova do formy!

Počas sviatkov ste si dali priveľa sladkostí? Takto sa dostaňte znova do formy!



Počas sviatkov je naozaj veľa pokušenia, pri bohato prestretom sviatočnom stole sa len ťažko zachováva správna miera. Mnohým z nás v tomto období spôsobuje nepohodlie pocit sýtosti, nehovoriac o tom, že sa ledva zmestíme aj do svojich šiat. Ale určite sú aj takí, ktorí si ako jedno z novoročných predsavzatí dali: „Schudnem X kilogramov”. Nadišiel čas na dobrý detoxikačný – diétny program! ?

 

Máme si nájsť drastickú metódu na chudnutie, alebo budeme hladovať? Alebo si radšej kúpime nejaký „zázračný prípravok”, ktorý len prehltneme a hneď sa nadbytočné kilogramy roztopia?

V žiadnom prípade!

 

Prečo by ste nemali na internete hľadať metódu na rýchle chudnutie?

Po internete koluje mnoho tipov na super rýchle chudnutie, ktoré ponúkajú okamžitý viditeľný výsledok, tieto by ste však mali brať s rezervou.

Jednotvárna strava organizmus zaťažuje, môže nastať stav nedostatku vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Problémom môžu byť hlavne veľmi prísne diéty, ktorými sa dá schudnúť extrémne rýchlo. Vtedy totiž organizmus dostane signál, že „je hladomor, musíme sa zásobiť”, čiže organizmus začne odbúravať aj svaly, aby sa dostal k potrebnému množstvu živín a energie, starostlivo uskladní každý kúsok prijatej stravy a látková výmena sa spomalí. Vy by ste však chceli dosiahnuť pravý opak, však?

 

Ako sa teda zbaviť prebytočných kilogramov?

Keď chcem odpovedať jedným slovom: postupne!

Najdôležitejšie je, aby ste organizmu neodopreli žiadne dôležité živiny, znížte iba množstvo kalórií! Práve preto je dobré zvýšiť v strave pomer zeleniny – sú skutočnou zásobárňou živín, zväčša s nízkym obsahom kalórií. Kalorické, nedravé chody, potraviny postupne vymeňte na ich zdravšiu verziu.

 

Napríklad:

 

  • Namiesto bieleho chleba, pekárenských výrobkov konzumujte celozrnné.
  • Namiesto smotany môžete použiť kefír.
  • Namiesto ovocného jogurtu s vysokým obsahom cukru si kúpte biely jogurt a ochuťte si ho sami: pár kúskami orechov, mandľami, bobuľovitým ovocím, škoricou, alebo hocičím iným, čo je zdravé.
  • Aj müzli si môžete zostaviť sami – žiaľ tie, ktoré sú už hotové, zväčša obsahujú veľa cukru. Mnoho lepšie je, keď sa do neho dostanú obľúbené lahôdky, ktoré si vyberiete sami: ovsené vločky, pšeničné vločky, slnečnicové semienka, orechy, kešu oriešky, nejaké sušené ovocie, strúhaný kokos, atď.
  • Namiesto cestovín v polievke môže byť extra dávka zeleniny: mrkva, zeler, petržlen – uvidíte, takto bude oveľa chutnejšia!
  • Keď zatúžite po maškrte, namiesto čokolády siahnite po ovocí, olejnatých semienkach!
  • Namiesto sýtených a energetických nápojov pite liečivé čaje, máte tisícku možností, určite medzi nimi nájdete taký, ktorý vám zachutí. Na druhej strane zohráva pitie veľkého množstva tekutín kľúčovú úlohu, čo okrem hydratácie a zachovania normálnej látkovej výmeny poskytuje aj pocit sýtosti; je dobré pred jedlom vypiť pohár vody alebo čaju.

 

S preťaženým tráviacim systémom dokáže urobiť zázraky miera a pravidelnosť. Snažte sa jesť vždy v tom istom čase, v pokojných podmienkach, pri pekne prestretom stole, sústreďte sa iba na jedenie. Ak sa pri jedení venujete niečomu inému, nedokážete kontrolovať koľko zjete a s veľkou pravdepodobnosťou zjete viac, než ako je to potrebné. Pomalé tempo je dôležité preto, aby sa pocit sýtosti dostal do mozgu včas, pri rýchlom jedení vyšle žalúdok signál o sýtosti neskôr.

 

Keď chcete byť naozaj pekné a plné energie, mám pre vás ešte jeden tip! Uhádnete čo to je?

 

Zázrak na chudnutie zadarmo

Veru, je to šport! Je to najlepšia metóda na zachovanie štíhlej, pevnej postavy, dobrej kondície, na pravidelnú detoxikáciu organizmu, na odbúranie stresu a je aj cestou k dobrej nálade a sebavedomiu!

 

Podporuje vašu diétu, pomáha kontrolovať pocit hladu, pretože počas pohybu telo produkuje more endorfínov, preto si na útechu v podobe čokolády ani len nespomeniete. Nájdite si formu športu, ktorá vám najviac vyhovuje, môže to byť cyklistika, turistika, plávanie, spinning, tanec, skupinový šport, alebo čoraz rozšírenejší nordic walking; čokoľvek, vďaka čomu sa budete pohybovať a spotíte sa.

 

Už žiadne výhovorky, zmena životného štýlu sa začína! ?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac