Levanduľa a jej tisíc tvárí
levanduľa a jej tisíc tvárí

Levanduľa a jej tisíc tvárí



Kozmetické prípravky vyrobené s levanduľovým esenciálnym olejom sú kráľovnami starostlivosti o krásu. Túto úžasnú liečivú rastlinu môžete aj okrem starostlivosti o pleť použiť takmer v nekonečných možných formách.

Levanduľa je jedna z najmnohostrannejších, najrozmanitejšie použiteľných voňavých liečivých rastlín, korenín a okrasných kvetín. V staroveku bola táto rastlina kľúčovou rastlinou pri starostlivosti o krásu a od vtedy je večným miláčikom vo všetkých kútoch Zeme. Vďaka príjemnej vôni a nádhernému výzoru je výborná aj ako dekorácia, alebo aj ako špecialita v gastronómii.

Na palete Manny nájdete túto čarovnú rastlinu vo forme esenciálneho oleja v mnohých obľúbených produktoch: Vulkanicky filtrované bambucké maslo s levanduľou a čajovníkom, Relaxačný balzam na spánky, Ošetrujúci detský olej, Manna Levanduľový esenciálny olej, Mydlo Vaša Mana 2018, alebo na umývanie vlasov vyvinuté Mydlo pre zdravé vlasy a mohla by som menovať ďalej! Nájdete aj také Manny, do ktorých sa dostali sušené kvety levandule. Takou je napríklad Ošetrujúca guľa do kúpeľa s kokosovým mliekom a hroznovým olejom.

Ako si môžete levanduľu nazbierať? Najlepšie je, ak si malé kytičky nazbierate priamo na levanduľových poliach a domov si ich zoberiete po zabalení do papierového vrecúška. Keď levanduľu usušíte, jej vôňa bude ešte dlhé mesiace pretrvávať. Zaveste kytičku z 20-25 levanduľových stoniek hlavou dole, ďaleko od priameho slnečného svetla, takto si zachová aj svoju krásnu farbu. Čím je miesto viac vetrané, tým lepšie a skôr uschne. Je dobré podložiť ju papierom, alebo čistou handrou, pomocou ktorých si budete môcť ľahšie zozbierať opadané lupienky a semienka. Keď je suchá, kytičku môžete otočiť. Levanduľu si môžete zavesiť do skrine, ale nádherne bude rozvoniavať napríklad aj v kúpeľni.

Pozrime sa, na čo všetko môžete použiť pozbierané, usušené kvetové lupienky a semienka! Keď chcete levanduľou ozdobiť záhradu, nájdite pre sadenice také miesto, kde dostanú rastliny veľa tepla a slnečných lúčov. Stačí im aj plytká, kamenistá pôda, ktorá sa vie dostatočne zohriať.

Čerstvé levanduľové kvety môžete použiť na ochutenie gélových sirupov, ovocných šalátov a dezertov. Pri príprave grilovanej zeleniny ju môžete použiť napríklad namiesto rozmarínu. Levanduľová zmrzlina je skutočnou lahôdkou a prekvapením zároveň, lebo nielen jej farba je výnimočná, ale aj chuť má fantastickú. Konzumujte ju s jahodami, ale ju môžete namiešať napríklad aj do limonád.

Tu je môj obľúbený levanduľový recept:

Levanduľové muffiny

Prísady:

Suché prísady:

20 dkg múky
10 dkg ovsených vločiek
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 štipka soli

Tekuté prísady:

2 vajcia
17,5 dkg smotany
3 dl mlieka + 3 čajové lyžičky sušenej levandule
2 polievkové lyžice tekutého sladidla (napr.: stévia)
Prípadne vanilková aróma

Príprava: Do mlieka nasypme levanduľu a odložme do chladničky na noc, alebo na niekoľko hodín. Suché prísady pomiešajme v mise. Pomiešajme aj tekuté prísady, v inej mise (mlieko pred tým preceďme). Dve hmoty spojme a dostaneme hmotu na muffiny. Naplňme ju do vymastených formičiek na muffiny, potom upečme v predhriatej rúre do svetlohneda.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac