Jeseň je plná chutí a farieb! Podelím sa s Vami o moje tri obľúbené recepty, ktoré v sebe ukrývajú všetky chute jesene! Vyberte si spomedzi najchutnejších lahôdok sezóny!
Tekvicová krémová polievka so zázvorom
Prísady: ½ kg tekvice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, šťava z pol limetky, 7 dl zeleninového bujónu, zázvor vo veľkosti približne 3 malíčkov, 1 dl kokosového krému, himalájska soľ, tekvicový olej, pražené tekvicové jadierka, kokosový olej
Príprava:
Vykôstkovanú tekvicu, nakrájanú na hrubé pláty, upečiem v rúre na 180 stupňoch za 20-30 minút do mäkka. Medzi tým podusím cibuľu a cesnak na kokosovom oleji.
Vychladnutú, ošúpanú tekvicu spolu s cibuľou, cesnakom, limetkovou šťavou, kokosovým krémom, očisteným zázvorom a zeleninovým bujónom dobre premiešam, potom osolím a v hrnci privediem do varu.
Podávam s praženými tekvicovými jadierkami a tekvicovým olejom.
Keď máte radi exotické chute, môžete posypať trochou zmesi korenia garam masala alebo mletým kardamónom.
Jesenný vitamínový šalát
Prísady: 1 cvikla, 5 stredne veľkých sladkých zemiakov, ½ cibule, prírodný sójový jogurt, 4 jablká, hrsť nahrubo nakrájaných orechov
Príprava:
Sladké zemiaky očistím, nakrájam na kocky veľké približne 2-3 cm a rozložím na plech, alebo zapekaciu misu, vystlanú papierom na pečenie. Bez tuku pečiem približne 15 minút pri 200 stupňoch. Vtedy sú dobré, keď je ich vrch trocha chrumkavý a vnútri sú mäkké. Kým sa zemiaky upečú, dobre umytú cviklu nakrájam na malé kocky. Aj cibuľu a jablká nakrájam nadrobno.
Vychladnuté zemiaky premiešam s ostatnými prísadami, polejem prírodným sójovým jogurtom a posypem orechmi. Môžeme hneď konzumovať, ale na druhý deň je šalát ešte lepší! Je to skutočná vitamínová bomba na chladné dni, zároveň výbornou prílohou k akémukoľvek jedlu!
Hruškovo – hroznové proso
Prísady: 20 dkg prosa, 5 dkg strúhaného kokosu, 2 jablká, 2 hrušky, 2 polievkové lyžice ovsenej múky, 1 hrsť hrozienok, 1 hrsť maku, ryžové mlieko, vanilka, škorica.
Príprava:
Proso dám variť v takom množstve vody, ktoré ho presne zakryje. Keď je už takmer hotové, prilejem trocha ryžového mlieka, aby som doplnila tekutinu, ktorú proso vsiaklo. Primiešam strúhaný kokos a hrozienka.
Keď je proso už úplne mäkké, pridám nastrúhané hrušky a rozpoltené hrozno, škoricu a nakoniec aj ovsenú múku!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!
Pani Andrea,
je to veľmi vydarený článok, napokon ako všetky od Vás ... :-).
Prekvapil ma recept na polievku, ktorá je takmer totožná s mojou. Je v nej ale maličký rozdiel. Pridávam ešte aj 4 jablká, olúpané a pokrájané na mesiačiky. Všetko to spolu upečiem aj s cesnakom, zázvorom a cibuľou a na koniec už len rozmixujem. Zriedim podľa potreby vodou alebo zeleninovým vývarom, nechám prejsť varom a polievka je hotová :). Ešte som neskúšala s exotickým korením, takže sa púšťam do varenia podľa Vášho receptu!
Milá pani Ildikó,
ďakujem za správu, som rada že sa Vám článok páčil. Tip s jablkami je veľmi zaujímavý - určite vyskúšam:) Prajem krásne dni neskorej jesene:)