Cesnak, liečivá rastlina tisícich tvárí
cesnak, liečivá rastlina tisícich tvárí

Cesnak, liečivá rastlina tisícich tvárí



Vôňa cesnaku mnohých odpudzuje, pritom toto je jedna z najpopulárnejších korenín, ktorá má mnoho zdraviu prospešných vlastností, navyše aj jej chuť je veľmi príjemná. Priniesla som vám niekoľko príkladov toho, ako a s čím je dobré konzumovať cesnak!

Cesnak je známou liečivou rastlinou, koreninou už od staroveku. Už zo staroveku za zachovali záznamy, ktoré odporúčajú konzumáciu tejto výnimočnej rastliny pri prevencii vzniku niektorých ochorení. Nie náhodou, pretože je plná vzácnych zložiek: nachádza sa v nej viac ako 25 rôznych účinných látok, okrem iného enzýmy, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Cesnak má okrem toho antibakteriálne a protivírusové účinky, pri prechladnutí pomáha rozšíriť dýchacie cesty. Jeho pravidelná konzumácia posilňuje imunitný systém, podľa ľudového liečiteľstva priaznivo vplýva aj na hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Pokiaľ ho kvôli jeho silnej vôni nechcete konzumovať v surovom stave, alebo vás škriabe v hrdle, potom odporúčam, aby ste s tým začali postupne: očistite malý strúčik a natrite ho na raňajšiu hrianku, potom ešte za tepla na ňu natrite vegánske maslo a posypte trochou vegánskeho syra. Chuť cesnaku nebude taká intenzívna, avšak jeho priaznivé účinky pocítite určite.
Chuť cesnaku sa najlepšie uplatní v omáčkach, preto som vám priniesla taký rafinovaný recept na cestoviny, ktorý môžete s ľahkosťou pripraviť ktorýkoľvek pracovný deň, ale je dobrý aj na privítanie hostí! Hodvábna kokosová smotana, chutné hríby, pikantný cesnak a talianske penne tvoria takú dokonalú zmes, ktorá rozmazná vaše chuťové bunky a posilní váš organizmus!

Smotanovo – hubové penne
Prísady:
60 dkg šampiňónov
8 strúčikov cesnaku
1 dl kokosovej smotany
1 polievková lyžica hladkej múky, alebo škrobu
1 kytička petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti
4 polievkové lyžice kokosového oleja
1, 5 dl vody
250 g bezvaječných penne cestovín

Príprava:
Huby najprv umyme a dôkladne očistime, potom ich nakrájajme na drobné kúsky. Strúčiky cesnaku očistime tiež, potom ich pretlačme cez lis na cesnak, aby sme získali kašovitú hmotu, následne ich na oleji mierne opražme. Pokiaľ nemáte lis na cesnak, potom bude dobré aj to, ak cesnak nožom nakrájate na drobné kúsky a na horúcom oleji ho opražíte tak. Keď už získal zlatožltú farbu, potom pridajme huby, nadrobno nasekanú, umytú petržlenovú vňať a podlejme vodou. Nezľaknime sa, pokiaľ nebude dosť vody, pretože huby počas varenia aj tak pustia vodu. Osoľme, okoreňme, potom keď približne po 10 minútach začne masa hustnúť, primiešajme múku a prilejme kokosovú smotanu. Keby bola zmes veľmi hustá, prilejme trochu vody a varme ďalších 5 – 10 minút.
Medzitým v druhom hrnci uvarme penne cestoviny. Dajme pozor na to, aby sme ich neprevarili, aby neboli príliš mäkké, ale radšej „al dente”, ako u Talianov. Pridajme k cestovinám voňavú, hubovo-smotanovo-cesnakovú omáčku a túto božskú špecialitu môžeme ihneď podávať!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac