Život bez cukru
Život bez cukru

Život bez cukru



Existuje život po rafinovanom cukre z cukrovej repy, dokonca je sladší, ako by ste si to mohli myslieť!

Začnem tým, prečo je dobré vyhýbať sa cukru z cukrovej repy! Jeho konzumáciu by som mohla prirovnať k nikdy nekončiacemu začarovanému kruhu: zvýši hladinu inzulínu, telo si ho bude žiadať stále viac, potom náhlym znížením hladiny inzulínu nastane pocit hladu a neodolateľná túžba, aby ste sa znova dostali ku kryštálovému cukru! Rafinovaný biely cukor neobsahuje takmer žiadne živiny, avšak o to viac kalórií, pričom jeho nepriaznivé účinky na telo by som mohla menovať aj niekoľko dní.

„Problém s cukrom” sa však nespomínal vždy na dennom poriadku. Konzumácia kryštálového cukru bola stovky rokov výsosťou bohatých. V súvislosti s touto témou som natrafila na prekvapivý údaj: v dnešnej dobe skonzumuje jeden človek za dva týždne toľko cukru, koľko naši predkovia skonzumovali pred dvesto rokmi za jeden rok!

Samozrejme, nie je na tom nič zlé, ak si chcete svoj život osladiť a okrem toho sa v jesennom – zimnom období, keď sa blížime ku sviatkom, aj tak dostane na stôl viac sladkých lahôdok! Ukážem Vám tri náhrady cukru, ktoré si hneď obľúbite! Od klasickej, rafinovanej verzie cukru, sú všetky lepšou voľbou!

Stévia

Stévia, alebo stívia, je jedna z úplne prírodných sladidiel s nulovou kalóriou. Znie to dobre, však? Táto látka je obzvlášť obľúbená ako sladidlo do kávy a čaju, ale môžete ju používať aj na varenie a pečenie.

Brezový cukor

Brezový cukor, ktorému sa hovorí aj xilitol, obsahuje o 40 percent menej cukru ako cukor z cukrovej repy a jeho chuť sa podobá na chuť kryštálového cukru. Pri varení a pečení obvykle funguje dobre. Iba pri dvoch druhoch cesta ho neviete použiť, a nie je možné ho karamelizovať.

Kokosový cukor

Táto náhrada kryštálového cukru sa vyrába z nektáru kokosových kvetov, ale v žiadnom prípade nemá kokosovú chuť. Ukrýva však v sebe veľmi veľa vitamínov a minerálnych látok. Na záver mi dovoľte, aby som sa s Vami podelila o svoj obľúbený, zdravo - sladký recept na zákusok! Je dokonalou desiatou, olovrantom, alebo pohostením pre priateľov na jesenných stretnutiach

Banánovo - čokoládové muffiny

Prísady (na 15 ks)

1 polievková lyžica mletých ľanových semienok, 3 polievkové lyžice vody, 3 zrelé banány, 1/3 šálky sójového mlieka, 3 polievkové lyžice repkového oleja, jeden aj pól čajovej lyžičky výťažku z vanilky, 2/3 šálky kokosového cukru, 3/4 šálky celozrnnej pšeničnej múky, 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku, 2 odmerky proteínového prášku, 1 čajová lyžička sóda bikarbóny, 1/2 čajovej lyžičky soli, 3/4 šálky nadrobno nakrájanej čokolády bez mlieka

Postupujte takto:
  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov. Vysteľte formu na muffiny papierovými košíčkami na pečenie.
  2. V malej miske zmiešajte ľanové
    semienka s vodou, potom masu odložte na bok.
  3. Vo veľkej mise vidličkou roztlačte
    banány, primiešajte k nim sójové mlieko, olej, výťažok z vanilky a kokosový cukor.
  4. V ďalšej, stredne veľkej mise rozmiešajte bielkovinový prášok, múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ.
  5. Masu s ľanovými semienkami
    pridajte k banánovej hmote.
  6. Vo veľkej mise pomiešajte suché a tekuté prísady, kým nevznikne hladké cesto, potom primiešajte aj polovicu šálky čokolády.
  7. Cesto rovnomerne rozdeľte do
    muffinových foriem a posypte zvyškom čokolády.
  8. Pečte 25 minút.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac