
Višne: antioxidačný zázrak leta
Určite ste už počuli o jednoduchej súvislosti, že čím je ovocie tmavšie, tým je zdravšie. Purpurová, fialová, sýta modrá až čierna farba napovedá, že takéto ovocie je nabité minerálmi a vitamínmi a má vysoko ochranný zdravotný účinok. Najdostupnejšiou “zázračnou rastlinou” z týchto druhov sú višne. Škoda, že pre svoju kyslastú chuť nie sú také populárne, ako by si zaslúžili. No práve vďaka svojej výraznej sladkokyslej chuti sa výborne uplatnia ako prísada do sirupov, sorbetov a rôznych koláčov.
Prečo sú také výnimočné?
Vďačia za to jedinečnej kombinácii antioxidantov, ktoré pomáhajú zachovať zdravé cievy, zmierňujú problémy kŕčových žíl, znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a potvrdili sa aj jeho účinné protizápalové a regeneračné vlastnosti. Pri experimentoch, ktoré preukázali ich zdraviu prospešné vlastnosti, požiadali účastníkov prieskumu , aby po dobu 4 týždňov vypili denne pohár višňovej šťavy.
Okrem toho višne zlepšujú aj trávenie a pomáhajú čistiť krv. Ich účinnosť oceníte aj v prípade prechladnutia, kedy svojím obsahom vitamínu -C napomáhajú liečbe.
Ako ich pripraviť?
Štavnatú višňovú bublaninu milujeme asi všetci a rovnako medzi našich favoritov patrí aj višňový kompót, no mojou obľúbenou letnou maškrtou je višňová zmrzlina bez mlieka. Ja ju pripravujem takto: umyté a vykôstkované čerstvé višne jednoducho rozmixujem v mixéri, trochu osladím, pridám aj štipku mletej škorice a vložím na niekoľko hodín do chladničky. Hustú hmotu takmer ako želé (ak sa mi zdá príliš hustá, trochu ju zriedim) nalejem do pripravených foriem na zmrzlinu .Môžete ich uchovať dlhý čas, hoci u nás z nich zostane len málokedy ☺
http://www.uofmhealth.org/news/Tart%20cherries
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!