Vegánske mlieko? Áno, aj také existuje

Objavuje sa veľa výsledkov výskumov v súvislosti s tým, že konzumácia mlieka v dospelosti nevplýva práve najlepšie na zdravotný stav, ale aj o tom, že výroba mlieka a jeho spracovanie nie sú ekonomické, a že chov hovädzieho dobytka produkuje veľmi veľa plynov, ktoré prispievajú ku vzniku skleníkového efektu a k prehriatiu Zeme.
Dnes si už môžete vyberať spomedzi mnohých možností, ak chcete mať zdravú výživu plnú bielkovín, ale bez mlieka. Mlieko vyrobené zo sóje, obilnín, kôstkovíc, alebo z kokosu, je chutné, zdravé a neobsahuje žiadne hormóny, antibiotiká, ani steroidy. Obohacujú ho rôznymi vitamínmi, stopovými prvkami a je schopné dokonale nahradiť kravské mlieko. Jediná vec však stále chýba: chuť. Chuť, ktorá je známa z Vášho detstva, ktorá je nevyhnutná pre chuť rôznych zákuskov a k ich obvyklej konzistencii, navyše ďalšie potraviny vyrábané z mlieka, napríklad syry, zďaleka nie je také jednoduché nahradiť, ak hľadáte ich rastlinnú alternatívu.
Bude raz možné vyrobiť mlieko, mliečne výrobky, navlas podobné tomu pravému? Možno onedlho bude možné aj to.
Dvaja indickí bioinžinieri už roky pracujú na tom, aby vyvinuli mliečne výrobky na pohľad rovnaké ako pravé mlieko, chuťou, konzistenciou a živinami dokonale podobné skutočnému mlieku, avšak vyrobené z výlučne prírodných rastlinných zložiek.
Svojimi doterajšími skúsenosťami už dokázali podobnými procesmi, ako pri výrobe piva, vyrobiť čisto rastlinnú alternatívu pravého mlieka, v ktorom sa nachádzajú bielkoviny, tuky a potrebné množstvo vápnika, dokonca aj kazeín, ktorý dodáva jeho chuť.
Hovoria, že oni pracujú namiesto kráv, a že výroba mlieka z droždia, cukru a iných rastlinných zložiek je oveľa ekonomickejšia, šetrí energiu, účinne využíva zdroje Zeme a navyše výsledný produkt je aj zdravý.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť