
Poklady zimy, na ktoré nesmieme zabúdať
Jesenná ovocná sezóna sa čoskoro skončí a v zime, keď chceme jesť čerstvé ovocie, sú naše možnosti skutočne obmedzené. Mnohí sú v tomto období až do jari odkázaní na jablká a tropické ovocie, alebo konzumujú ovocie privezené zo vzdialenosti stoviek kilometrov, neadekvátne ročnému obdobiu. Pritom existuje aj niekoľko druhov ovocia, ktoré je konzumované iba zriedkavo a je neprávom potlačené do úzadia. Ide o druhy, ktoré v našom podnebnom pásme dozrievajú príchodom studeného počasia, a ktoré sa dajú dlho skladovať. Pozrime sa, ktorými zdravými lahôdkami môžeme osviežiť svoj jedálny lístok v neskorú jeseň / v zime!
Škaredá, ale chutná: mišpuľa
Ovocie mišpuľa nie je veľmi pekné, má zvláštnu konzistenciu, ale je chutné a zdravé, navyše sa dá použiť na mnoho spôsobov. Zbiera sa v októbri – novembri, kedy ju už „poštípal mráz“. Dozrieva po zbere, svoju sladkú chuť a kašovitú konzistenciu získava počas skladovania. Vtedy sa aj jej kôra stane tenšou a ľahko odstrániteľnou.
Je príbuznou jabĺk, má významný obsah vitamínu C a pektínu. Vďaka tomu veľmi priaznivo vplýva na trávenie, je tiež vynikajúca na výrobu lekváru, želé alebo ovocnej šťavy. Nájdeme v nej aj vitamíny B a E, draslík, vápnik, železo a zinok. Pripisujú jej aj protizápalový účinok a účinok na posilnenie kostí.
Mnoho spôsobov použitia: dula
Aj dula dozrieva neskoro, od septembra do konca októbra, v závislosti od druhu. Naše babky ju nechali dozrievať na skriniach, kde aj príjemne rozvoniavala, pretože má nádhernú, silnú vôňu, príjemne osviežujúca je však aj jej žiarivo žltá farba.
Je skutočnou zásobárňou vitamínov, má mimoriadne vysoký obsah vitamínu C. Je bohatá aj na pektín, preto priaznivo pôsobí na trávenie. Používa sa aj do krémov, je účinná na popraskanú pokožku a zlatú žilu.
Konzervárenský priemysel ju miluje, dá sa použiť rôznymi spôsobmi. Aj my si z nej vieme urobiť rôzne lahôdky. Čo všetko? Pravdepodobne aj vy hneď poviete: dulový syr! Ten je naozaj najobľúbenejší, avšak toto ovocie dokáže ponúknuť omnoho viac: dá sa z neho urobiť lekvár, kompót, zaváraniny, huspenina ,alebo aj polievka. Môžete ju upiecť, čo môže byť božská pochúťka namiesto nezdravých zákuskov. Len odstráňte stopku, rozrežte na polovicu, alebo nakrájajte na plátky, podlejte trochou vody a pečte približne 2 hodiny, kým nezmäkne. Môžete posypať škoricou a jesť s orechmi, semienkami.
„Potrava Bohov”: hurma
Vedecký názov v skutočnosti znamená „potrava bohov”, právom. Pochádza z Ázie, ale dá sa vypestovať aj v našich zemepisných šírkach. Nielen oranžové plody pripomínajúce paradajky, ale aj samotný strom je skutočne dekoratívny. Jej chuť pripomína chuť marhúľ. Zber začína neskoro jeseň, toto ovocie tiež dozrieva po zbere, iba v zrelom stave stráca vysoký obsah kyseliny trieslovej, kedy získa sladkú chuť sťa med. Keď ju kupujete už zrelú, skladujte ju už iba niekoľko dní v chladničke. Je veľmi bohatá na vitamíny, minerálne látky, v Japonsku a Číne sa používa ako liek na rôzne ochorenia. Môžete ju konzumovať v surovom stave, uvariť z nej vynikajúci lekvár, osvieži aj zákusky, ale je výbornou surovinou aj do kokteilov. Fantasticky chutí aj ako sušené ovocie
Zdravá pochutina: oriešky
Síce sa od doposiaľ spomínaného ovocia líši, napriek tomu sa však oplatí spomenúť pár slovami aj oriešky, ktoré sú vynikajúcou pochutinou. Nehovoríme o obľúbených arašidoch, ale o klasických lieskových orieškoch, inak nazývaných lieska turecká. Či už o tom vieme alebo nie, veľmi často ju konzumujeme ako jednu zo zložiek v sladkostiach, zákuskoch, čokoláde, ale ju samotnú, v surovom stave, už o to menej.
Napriek tomu by sme si z nej občas mali dať za hrsť. S množstvom si dajme pozor, pretože má veľmi vysokú kalorickú hodnotu, nakoľko obsahuje veľa bielkovín a mastných kyselín. Väčšina týchto mastných kyselín je nenasýtených, preto konzumácia týchto orieškov priaznivo pôsobí na obehovú sústavu. Významný je aj obsah vitamínov a minerálnych látok. Jej listy sa zbierajú ako liečivá rastlina. S obľubou ju používa potravinársky a farmaceutický priemysel, ale miluje ju aj kozmetický priemysel. Olej z lieskových orieškov sa výborne hodí do šalátov, zákuskov, ale pri vonkajšom použití má schopnosť regenerovať pokožku a sťahovať póry.
Jedzte a vychutnávajte si zimné dary prírody, smelo vyskúšajte aj nové chute! ?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!