Čokoláda je „zlatom” Aztékov, už od jej samotnej vône sa dostaneme do lepšej nálady, jej chuť zase pripomína naše detstvo a naše telo zaplaví „hormónom šťastia”. V letných horúčavách je najlepšie, pokiaľ si božský dezert pripravíme a zjeme doma.
Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že domáce zmrzliny nikdy nebudú také dobré, ako ich verzie z obchodu, alebo vás odrádzalo to, že nemáte prístroj na výrobu zmrzliny, potom mám pre vás dobrú správu: z mála prísad a jednoducho si môžete vyrobiť najlepšiu čokoládovú zmrzlinu aj doma. Tu je obľúbený recept, množstvo možností je však nekonečné, buďte kreatívni a experimentujte! Najlepšie je, pokiaľ je doma vyrobená zmrzlina zložená z čistých a zdravých zložiek, a keď si dáte pozor na pridané suroviny, môžete si ju vyrobiť aj na vegánsky spôsob!
Vegánska Jahodovo – čokoládová zmrzlina
Toto je veľmi jednoduchý, a predsa výborný dezert, ktorý sa skladá z bohatej harmónie chutí.
Prísady:
4 dl kokosového mlieka
15 dkg organickej mliečnej, alebo horkej čokolády, oplatí sa vybrať podľa možnosti čo najkvalitnejšiu
10 dkg kokosového tuku
5 polievkových lyžíc agave sirupu
8 čerstvých, zrelých jahôd
1 vanilkový struk, vyškrabaná dužina
Najprv dajte zovrieť kokosové mlieko, potom do neho vložte vanilku a dajte na bok asi na 15 minúť vychladnúť. Potom už neostáva nič iné, ako primiešať zvyšné prísady: polámanú čokoládu, agave sirup, jahody a kokosový tuk. Spracujte v kuchynskom robote, prelejte do misy a vložte do mrazničky na 7-8 hodín. Asi každú hodinu ju trochu premiešajte tyčovým mixérom, aby mala ľahkú textúru, a aby do nej zamrzlo čo najviac bubliniek. Keď prešiel daný čas, hneď ju môžete podávať. Keby ste ju chceli urobiť ešte čokoládovejšou, nad parou roztopte trochu horkej čokolády a polejte ňou vrch zmrzliny.
Čokoládová zmrzlina bez všetkého
Prísady
4 dl mandľového mlieka
5 dkg brezového cukru
1 kávová lyžička vanilkového výťažku z vanilkového struku
7 dkg kokosového tuku
1,5 dkg kvalitného bio kakaového prášku
1,5 dkg kukuričného škrobu
V miske zohrejme mandľové mlieko s brezovým cukrom, kokosovým tukom a kakaom. Pozor, nesmie zovrieť! Medzi tým v druhej miske zvyšné mandľové mlieko zmiešajme so škrobom, aby neostali hrudky, potom prilejme k horúcemu kakaovému mandľovému mlieku. Znova ju zohrejme, aby bola blízko varu, potom za častého miešania varme ešte 5 minút. Nechajme vychladnúť a naplňme do nádoby na zmrzlinu, potom vložme do mrazničky, kde približne každú pol hodinu premiešajme tyčovým, alebo klasickým mixérom. Po 4-5 hodinách, keď dosiahne vhodnú konzistenciu, už môžeme hneď jesť. Môžeme ju poblázniť strúhanou čokoládou, alebo kúskami ovocia!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!