
Kyslá kapusta – napadlo by Vás, na čo všetko je dobrá?
Máte ju radi?
Ak ste ju aj doteraz jedli radi, teraz ju budete mať ešte radšej...
Ale aj vtedy sa oplatí čítať ďalej, ak ste ju doteraz nemali radi: možno by Vás ani nenapadlo, ako dobre si urobíte zjedením pár lyžičiek kyslej kapusty.
- jej obsah vitamínu C je mimoriadne vysoký
- obsahuje veľa vitamínu B6 a B12, významný je aj jej obsah draslíka, horčíka a zinku
- zlepšuje mozgovú a nervovú látkovú výmenu
- oneskoruje starnutie buniek
- posilňuje spojivové tkanivá
- posilňuje kosti
- reguluje látkovú výmenu tukov
- znižuje hladinu cholesterolu
- podporuje vstrebávanie železa
- podporuje množenie dobrých baktérií
- eliminuje toxické látky v organizme
- vďaka obsahu vlákniny čistí črevá
Žiaľ, väčšina kyslej kapusty, ktorú vieme kúpiť v obchode, je obohatená o konzervačné látky!
A ak ju kúpite napr. na trhu, mali by ste sa opýtať na to isté; ale dobrou správou je, že si ju môžete aj doma ľahko pripraviť. Budete k nej potrebovať dve hlávky bielej kapusty, soľ, čierne korenie a trocha sušeného droždia, a tiež 5 litrovú fľašu.
Kapustu treba nastrúhať (bez stonky), potom osoliť a nechať odstáť, kým nepustí šťavu.
Soľou nešetrite, musí byť trocha viac slaná, ako by ste ju bežne jedli, lebo keď dáte málo soli, nepustí šťavu. Po čase kapusta zmäkne, vtedy do nej môžete primiešať sušené droždie (1 kávovú lyžičku), potom ju naložte do 5 litrovej zaváraninovej fľaše. Keď chcete, pridajte aj čierne korenie.
Jej šťavu prilejte tiež, aby ju prikryla. Niekedy je potrebné stlačiť ju, lebo je dôležité, aby po celú dobu bola kapusta pod šťavou. Na vrch dajte tanier a nechajte odstáť na teplom mieste približne 5 dní. Namiesto sušeného droždia môžete použiť aj plátky chleba (ako pri kvasených uhorkách), ale s droždím je to jednoduchšie.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!