
Gomashio ごま塩 – zdravé ochucovadlo
Gomashio ごま塩
V poslednej dobe sa stále častejšie stretávam s japonskou kuchyňou, lebo môj manžel sa stal zanietením fanúšikom sushi (deti majú radi iba wasabi a nakladaný zázvor :)). Ako som vyhľadávala stále novšie recepty, natrafila som sa sezamovú soľ, čo je po japonsky gomashio (goma: sezam, shio: soľ).
Dôležitá zložka nielen japonskej, ale aj makrobiotickej kuchyne
Keď sa pri tomto bode objavujú pochybnosti aj vo Vás, pokojne čítajte ďalej. Tu a teraz Vás nebudem oboznamovať s tajomstvami prípravy maki! :) Predstavím Vám také zdravé ochucovadlo, ktoré môžete používať namiesto soli, a ktoré nielen zlepšuje, posilňuje trávenie, ale obohatí stravovanie aj o vitamíny, vzácne oleje, bielkoviny a minerálne látky. Zmes sezamových semienok a soli alkalizuje krv, preto aj celý organizmus.
Navyše si do rubriky zdravého stravovania môžete pridať aj dve „fajočky“: nielenže budete používať menej soli, ale svojmu organizmu navyše doprajete aj veľa iného dobrého.
Môžem ukázať recept?
Príprava je jednoduchá ako facka:
ku 15 polievkovým lyžiciam sezamových semienok pridajte 1 polievkovú lyžicu soli
Toto je základný recept, sú možné aj iné verzie, od pomeru 5:1, až po 25:1. Deťom sa odporúča verzia pomeru 20:1.
Tu sa na chvíľu zastavme: soľ neznamená rafinovanú, jódovanú soľ, ale nerafinovanú, alebo napríklad himalájsku! Sezamové semienka nech sú podľa možnosti bio, určite nie geneticky modifikované.
Teda
1.) Soľ začnime pražiť, ale iba natoľko, aby sa z nej odparila voda (bez oleja),
2.) potom opražme sezamové semienka (bez oleja), najlepšie vo woku. Pražme na miernom ohni, kým sa aj malé semienka neopražia do zlatohneda a nebudú mať príjemnú orechovú arómu.
3.) Soľ a sezamové semienka zmiešajme, potom keď zmes vychladne, v mažiari jemnými krúživými pohybmi roztlačme na hrubo.
Hotovú sezamovú soľ skladujte v uzatvorenej, sklenenej fľaši, čerstvosť si uchová približne po dobu 1 týždňa, neoplatí sa robiť väčšiu porciu.
Do jedál pridávajte vtedy, keď sú už hotové.
Keď sa Vám chce, môžete ho robiť aj z ľanových semienok (buďte opatrní, viac puká) alebo z iných olejnatých semienok (napr. slnečnicových).
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!