Korenie, ktoré buď milujete, alebo nenávidíte

Jedna z najdávnejšie používaných korenín má mydlovú chuť?
Zelené korenie, používané vo všetkých receptoch, ktoré pochádzajú z oblasti Stredozemného mora, koriander, je aj u nás dostať na čoraz viacerých miestach. Táto rastlina, celým menom koriander siaty, ktorej listy sa podobajú listom petržlenu, patrí do čeľade mrkvovitých. Pre svoju výraznú chuť, a aj kvôli vysokému obsahu vitamínu C, je vhodná na dochutenie polievok a šalátov, ale často ju používajú aj na ochutenie alkoholických miešaných nápojov. Teda, ak im nie je proti chuti.Koriander je rastlina, na ktorú názory sa najviac líšia: má veľmi veľa priaznivcov, ale aj rovnaký počet ľudí, ktorí ju na veky vykázali zo svojho taniera. Prečo? Pretože podľa nich znamená dať si koriander do úst, dať si do úst mydlo.
Vedci zistili, že veľká časť populácie, takmer 10 -15 percent, má na odpor voči koriandru genetický dôvod. Títo ľudia disponujú takou genetickou kombináciou, kvôli ktorej ich mozog stotožňuje arómu esenciálnych olejov koriandra so zlúčeninami aldehydov. Preto majú pocit, že rastlina má chuť mydla.
Ak patríte medzi šťastnú väčšinu, ktorú neklamú zmysly, tento recept na osviežujúci šalát je tu pre Vás:
- 6 ks cherry paradajok nakrájaných na štvrtiny
- 1 ks stredne veľkej uhorky nakrájanej na kocky
- 1 ks nadrobno nakrájanej červenej cibule
- 6 polievkových lyžíc nakrájaných koriandrových listov
Zeleninu nakrájajte vopred, ale koriander pridajte až tesne pred servírovaním.
Ak chcete, pokojne vynechajte uhorky, alebo môžete šalát ešte dochutiť limetkou, olivovým olejom a čiernym korením, ale táto letná lahôdka je dokonalá aj bez nich.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť