Koľko základných chutí poznáte?

koľko základných chutí poznáte? Ako deti sme sa mohli naučiť, že existujú štyri základné chute: sladká, kyslá, horká a slaná. Na to sa, ani nie tak dávno, zistilo, že tí najcitlivejší môžu cítiť aj piatu: záhadné umami, ktoré sa nachádza v paradajkách, špenáte, syroch a rybách. Síce ju kuchyne ďalekého východu používajú už dávno, ale pre mnohých môže byť ešte novinkou, že táto intenzívna, príjemná chuť je jednou zo základných chutí.

Zistilo sa, že v rade čakajú aj ďalší kandidáti pre získanie titulu šiestej základnej chute. Takým je napríklad aj vápnik, dokonca ešte aj o vode sa s veľkým prekvapením môže zistiť, že má vlastnú, výnimočnú, od všetkého iného odlišnú chuť.

Avšak najsilnejším adeptom môže byť aróma zodpovedná za chuť cestovín. Práve kvôli tejto chuti je tak ťažké vylúčiť z jedálneho lístka cestoviny, nakoľko sladkastá chuť obilnín sa v tejto forme nenachádza v ničom inom, a z toho dôvodu mnohým veľmi chýba, ak nejedia chlieb, cestoviny.

Predtým sa medzi vedcami na výživu predpokladalo, že obilniny sú bez chute. Avšak dnes už vieme, že jeden enzým, ktorý sa nachádza v slinách, pomáha premeniť zvyšky obilnín na špecifické druhy cukru. Ich chuť poskytuje ryži a iným obilninám a cestovinám ich nenapodobiteľnú, mierne sladkastú príchuť. Navyše niektoré výskumy potvrdzujú, že rovnako, ako k vnímaniu doteraz známych základných chutí, aj na vnímanie chuti obilnín je zodpovedná určitá časť jazyka.

Vy by ste sa vedeli ľahko vzdať cestovín?

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac