Koľko základných chutí poznáte?

Zistilo sa, že v rade čakajú aj ďalší kandidáti pre získanie titulu šiestej základnej chute. Takým je napríklad aj vápnik, dokonca ešte aj o vode sa s veľkým prekvapením môže zistiť, že má vlastnú, výnimočnú, od všetkého iného odlišnú chuť.
Avšak najsilnejším adeptom môže byť aróma zodpovedná za chuť cestovín. Práve kvôli tejto chuti je tak ťažké vylúčiť z jedálneho lístka cestoviny, nakoľko sladkastá chuť obilnín sa v tejto forme nenachádza v ničom inom, a z toho dôvodu mnohým veľmi chýba, ak nejedia chlieb, cestoviny.
Predtým sa medzi vedcami na výživu predpokladalo, že obilniny sú bez chute. Avšak dnes už vieme, že jeden enzým, ktorý sa nachádza v slinách, pomáha premeniť zvyšky obilnín na špecifické druhy cukru. Ich chuť poskytuje ryži a iným obilninám a cestovinám ich nenapodobiteľnú, mierne sladkastú príchuť. Navyše niektoré výskumy potvrdzujú, že rovnako, ako k vnímaniu doteraz známych základných chutí, aj na vnímanie chuti obilnín je zodpovedná určitá časť jazyka.Vy by ste sa vedeli ľahko vzdať cestovín?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť