Čo by ste jedli bez včiel?
To, že práca včiel pri opelení rastlín je nevyhnutná, sa naučili už aj malé deti, avšak aj medzi dospelými len málo ľudí vie, že
- zo 100 najdôležitejších úžitkových rastlín pestovaných po celom svete, pre 70 z nich sú k rozmnožovaniu potrebné včely
- k jednej tretine svetovej produkcie potravín je práca včiel nevyhnutná
- ročne sa postarajú o opelenie rastlín v hodnote 22 miliárd dolárov
- pre jeden jediný kilogram medu nalietajú včely robotnice 100 tisíc kilometrov
Celý rad vedcov skúma, kam miznú americké, európske a ázijské včely, ktoré sa vybrali zbierať peľ, zanechajúc tak svoje úle. Chemikálie používané v poľnohospodárstve, rôzne parazity, úžitkové rastliny pestované na veľkých súvislých plochách, geneticky modifikované rastliny (GMO), znečistenie životného prostredia, klimatické zmeny, ale aj poruchy orientácie spôsobené mobilnými telefónnymi sieťami, môžu prispieť k tomu, že počet včiel rapídne klesá. Skúmané jedince sú menej odolné voči infekciám a škodlivým vplyvom životného prostredia.
S radosťou konzumujeme med, peľ, propolis, materskú kašičku a včelí vosk a tešíme sa z ich blahodarných účinkov. Ale čo robíme pre to, aby sme ochránili včely, ktoré sa starajú aj o naše zásoby potravín?
Týmto im môžete pomôcť:
- nebojte sa ich, nezabíjajte ich
- ak máte záhradu, zasaďte rastliny bohaté na nektár, peľ
- med kupujte iba zo spoľahlivých zdrojov, najlepšie urobíte, ak ho kúpite priamo od včelára
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť