Aký je problém s avokádom?
aký je problém s avokádom?

Aký je problém s avokádom?



Určite ste už aj vy počuli o tzv. „superfoodoch“ potravinách, ktoré dostali svoje pomenovanie vďaka tomu, že ich konzumácia má mnoho pozitívnych účinkov na organizmus, pretože obsahujú veľa výživných látok a vitamínov. Medzi také možno zaradiť aj avokádo, jedno z najobľúbenejších exotických druhov ovocia v súčasnosti. Okrem toho, že je veľmi chutné, vyživuje telo mnohými spôsobmi. Mnohí však i napriek tomu odmietajú jeho konzumáciu. Prečo je to tak? Posvieťme si trochu na túto tému!

 

Zvýšený dopyt má svoje negatívne stránky. Toto ovocie sa pestuje v subtropických, tropických oblastiach, hlavne v Mexiku, ale aj v Južnej Afrike, Čile, Peru, Austrálii, Izraeli. Pozrime sa, aké problémy spôsobuje nenásytný dopyt sveta po avokáde!

V Mexiku sa toto ovocie nazýva „zelené zlato“, pretože jeho pestovaním je možné dosiahnuť veľmi vysoký príjem. Ako si z toho môžeme domyslieť, bohužiaľ, aj organizované zločinecké skupiny položili ruky na toto „podnikanie“, udržiavajúc obyvateľstvo v strachu a enormným zvyšovaním cien. Životné prostredie však tiež platí strašnú cenu: lesy sa nelegálne ťažia na obrovských plochách, aby sa uvoľnilo miesto pre rozsiahle plantáže avokáda.

  • Druhou krajinou, kde pestovanie avokáda spôsobuje veľké trápenie, je Chile. Avokádo je totiž mimoriadne smädná rastlina: odhaduje sa, že na vypestovanie 1 kg avokáda je potrebných priemerne 1 000 litrov vody, avšak v závislosti od regiónu niekedy hoci ešte viac. Vzhľadom na to, že ovocie potrebuje aj množstvo slnečného žiarenia, pestuje sa v oblastiach, kde je potrebné umelé zavlažovanie.
  • To všetko nie je problémom iba na miestnej úrovni, pretože keď sa pozrieme na mapu, je zrejmé, akú obrovskú cestu tieto plody prekonajú, kým sa dostanú k nám do Európy. Okrem toho je všeobecne známe, že veľká prepravná vzdialenosť v chladiarenských nákladných vozidlách predstavuje mimoriadnu záťaž pre životné prostredie.
  • Pretože sa avokádo v zrelom stave nemôže skladovať dlho, zbiera sa ešte nezrelé a dozrievanie prebieha v obrovských klimatizovaných skladoch, ktoré opäť len spotrebujú veľa energie.
  • Umelo dozreté avokádo vydrží na policiach supermarketov iba 1 - 2 dni, potom sa vyhodí - zbytočne míňajúc tak množstvo energie a práce, ktorá sa doň vložila.


Takže aké je riešenie? Ruky preč od avokáda?

V Európe máme k dispozícii mnoho druhov miestneho, zdravého, sezónneho ovocia a zeleniny, a vo všeobecnosti môžeme povedať, že na náš organizmus majú najlepší účinok práve tieto.

Chápem však, pokiaľ občas v záujme rozmanitosti niekedy radi konzumujete toto exotické ovocie kvôli jeho lahodnej chuti a pozitívnym účinkom. Ako to môžete urobiť bez zlého svedomia?

 
  • Len v malom množstve! V tomto prípade obzvlášť platí zásada „menej je niekedy viac“. Nie je potrebné mať ho na stole každý deň, ale iba pri slávnostných príležitostiach, a konzumujte ho v malom množstve, takže bude o to viac chutiť.
  • Dajte si pozor na pôvod! Nekupujte avokádo pochádzajúce z Čile, alebo Mexika! Pestuje sa tiež v južnom Španielsku a v Izraeli, odtiaľto nie je cesta k nám, na náš stôl až tak vzdialená.
  • Pozrite sa na štítok! Rovnako ako pri všetkých druhoch exotických potravín, aj tu sa oplatí hľadať logo „fairtrade“, ktoré je pre vás zárukou, že pri zakúpenom tovare je postarané o etické pestovanie a obchodovanie. Oplatí sa uprednostniť organické bio ovocie, pretože tak chránite pred toxickými chemikáliami nielen svoj organizmus, ale aj oblasť, kde sa pestuje a živočíchy, ktoré tam žijú.


Nielen vyživuje, ale aj skrášľuje!

Avokádo je obľúbené nielen pre svoje vynikajúce vnútorné účinky: vďaka vysokému obsahu vody je vynikajúce pre hydratáciu, výživu pokožky vitamínmi a jeho antioxidanty pôsobia proti starnutiu pokožky. Takto môže robiť zázraky najmä v prípade suchej, namáhanej pokožky.

Z avokáda si môžete pripraviť exotickú pleťovú masku: rozdrvte vidličkou dužinu z polovice avokáda a potom ju zmiešajte s 1 lyžicou arganového oleja. Naneste na tvár, ale vďačná za ňu bude aj oblasť krku a dekoltáže. Nechajte pôsobiť 15 minút, potom zmyte.

Pokiaľ chcete urobiť dobre svojim suchým, rozštiepeným vlasom, môžete si z neho pripraviť zábal na vlasy opísaným spôsobom, s arganovým olejom, alebo dokonca kokosovým olejom - alebo ak chcete mať istotu, pridajte obidve zložky! ? Môžete pridať hoci aj dvojnásobné množstvo oleja, aby sa zábal na vlasy ľahšie nanášal. Omotajte si uterák okolo vlasov, nechajte pôsobiť 15-20 minút a následne si vlasy umyte obvyklým spôsobom!

Pokiaľ by ste však toto super ovocie radšej zjedli, alebo len jednoducho nemáte čas, náš Luxusný elixír na pleť je vynikajúcou voľbou pre starostlivosť o pokožku okolo očí a tvár. Preukázateľne redukuje vrásky a napína pokožku. A Manna Sprej na obnovu štruktúry vlasov, ktorý si môžete naniesť na vlasy pred umytím rovnako ako zábal, tiež vynikajúco vyživuje, regeneruje a rozžiari vlasy.



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac