Z odpadu hodnoty: takto recyklujú odpad z oceánov
z odpadu hodnoty: takto recyklujú odpad z oceánov

Z odpadu hodnoty: takto recyklujú odpad z oceánov



Päť miliárd plastového odpadu. Nie je to vtip. Podľa odhadov pláva kvôli ľudskej ľahostajnosti a nezodpovednosti v moriach toľko odpadu. Našťastie sa stále viac ľudí pokúša proti tomu niečo urobiť, nielen firmy, ale aj fyzické osoby. Množstvo kreatívnych nápadov je nekonečné, pozrime si niektoré z nich!

Určite ste už aj vy videli šokujúce fotky o tuleňoch, korytnačkách, alebo veľrybách, ktoré v priamom slova zmysle zabil odpad v mori. Nešťastné zvieratá sa zamotajú do fólií, zhltnú, alebo sa udusia umelohmotnými vrecami. Keď teraz premýšľate nad tým, že problém znečistenia oceánov je vzdialený problém, ktorý sa vás netýka, potom si spomeňte na to, že planéta Zem tvorí jeden veľký celok. Čo je zlé pre oceány, to je v konečnom dôsledku zlé aj pre vás. Ak pre nič iné, tak kvôli toxickým látkam, ktoré sa uvoľnia do vody, a ktoré sa vplyvom dažďa vrátia späť do ornej pôdy a nakoniec na váš tanier.

Smeti plávajúce na povrchu vody a v hĺbke oceánu majú dlhú dobu rozkladu, preto môžu znečisťovať vodu aj stovky rokov. Napríklad umelohmotná fľaša hodená do vody sa rozkladá 450 rokov, umelohmotné vrecia približne rovnako dlho. Znečistenie už dosiahlo také rozmery, že plávajúce smeti tvoria ostrovy, ten najväčší, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne, vidieť aj z vesmíru. Žiaľ, ak sa znečistenie oceánov konkrétneho živočícha naoko netýka, to ešte neznamená to, že preto netrpí. V stále viacerých telách uhynutých zvierat nachádzajú biológovia menšie či väčšie kúsky plastov, z čoho sa dá predpokladať, že dané zviera počas svojho života kvôli nestráveným látkam veľmi veľa trpelo. Morský odpad sa však netýka iba morských živočíchov. Kvôli zložitosti potravinového reťazca často nachádzajú smeti pochádzajúce z oceánov aj v telách živočíchov žijúcich v hĺbke pevniny.

Situácia sa však dá zlepšiť, namiesto zúfalstva sa radšej pozrime na tie inovatívne nápady, ktorými sa firmy zapojili do boja proti znečisťovaniu! Najdôležitejšie je zozbieranie smetí. Čoraz viac živnostníkov a veľkých firiem organizuje akcie, dokonca sa už zrodilo aj mnoho vynálezov na to, ako by sa dalo oceány zbaviť nečistôt. Cez filter podobný hrebeňu, ktorý sa ponorí pod vodu, po plávajúcu bariéru uzrelo svetlo sveta veľmi veľa dobre fungujúcich riešení.

Z pozbieraného odpadu vyrábajú neskutočne kreatívne veci: napríklad jedna svetová značka hodila na trh športovú obuv vyrobenú z oceánskeho odpadu. Horná časť špeciálnej topánky sa takmer na 100% vyrobila z umelohmotného odpadu plávajúceho v oceánoch a z ilegálnych rybárskych sietí. Ďalšia módna značka zase vyrobila z morského odpadu džínsy. Z plastových triesok sa komplikovanou metódou vyrobila „priadza”, ktorá bola základom nohavíc. V módnom priemysle si čoraz viacerí všímajú tento druh recyklácie, peknou iniciatívou sú napríklad plavky vyrobené z oceánskeho odpadu, v ktorých môžete skočiť do mora pravdepodobne s úplne čistým svedomím.

Okrem módneho priemyslu si napríklad mnohí stavajú z mora domy. Z morského odpadu sa už vyrobil aj vysávač, fľaša na čistiace prostriedky, dokonca aj rám na okuliare.

Ako vidíte, je veľmi veľa spôsobov toho, aby sme znížili množstvo odpadu v oceánoch, a aby sme smeti spôsobujúce úhyn zvierat kreatívne recyklovali. Nemusíte však žiť na brehu oceánu, aby ste sa mohli do ochrany životného prostredia zapojiť. Trochou uvedomelosti môžete prírodu chrániť aj v prípade, že nežijete pri mori. Odpad zbierajte selektívne, a keď na ulici vidíte smeti, zodvihnite ich a vhoďte do smetného koša. Ani by ste neverili, ale veľmi veľa môžete urobiť aj tým, že sa vyberiete na nákupy s látkovou taškou, vďaka čomu nebudete musieť kupovať igelitovú. A keď ste vo svojej obľúbenej kaviarni, namiesto „papierového pohára do ruky“ si vypýtajte nápoj do vlastnej termosky. Pre vás je to len drobnosť, ale pre oceány a v nich žijúce milióny druhov živočíchov to znamená život!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac