Vegánsky recept na mrkvový lekvár
vegánsky recept na mrkvový lekvár

Vegánsky recept na mrkvový lekvár



Jar je tu, dni sa konečne predlžujú a začíname veriť, že pochmúrna, chladná zima sa pomaly chýli ku koncu. Bohužiaľ v tomto období ešte nie je k dispozícii toľko ovocia, aby sme mohli pre seba pripraviť niečo skutočne chutné, ale existuje jedna veľmi zdravá zelenina, ktorú máme k dispozícii po celý rok. Okrem toho vďaka nej máme lepší zrak a dokonca aj pískať vieme. Už ste si asi domysleli, že to môže byť jedine mrkva!

Nielen zajace ho obľubujú

Jej krásna farba priam priťahuje náš pohľad a tiché jemné chrumkanie, keď do nej zahryznete, vás zvádza k ďalšiemu sústu. Lahodná sladká chuť mrkvy je vynikajúcim základom aj pre dokonalý ranný lekvár.

Pokiaľ je to možné, na prípravu vegánskeho mrkvového lekváru si vyberte bio mrkvu. Budete z nej potrebovať 1 kg. Mrkvu očistite a dôkladne umyte, následne nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Potom ju vložte do hrnca, zalejte dostatočným množstvom vody, aby ste ju úplne zakryli a uvarte.

Pokým sa mrkva varí, pripravte si ďalšie ingrediencie. Odvážte 400 gramov cukru, vytlačte šťavu z dvoch pomarančov a jedného citrónu a nakrájajte tri jablká na malé kocky. Cukor môžete podľa potreby a chuti nahradiť sladidlom.

Keď sa mrkva uvarila, sceďte ju a prepasírujte uvarené kúsky mrkvy.
K prepasírovanej mrkve pridajte zvyšné ingrediencie, 3 čajové lyžičky mletého zázvoru a 2 čajové lyžičky mletej škorice a celú túto zmes varte ďalších 20 minút za mierneho miešania. Pokiaľ chcete skutočne krémovú konzistenciu, tak pretlačte aj jablká cez lis na zemiaky.

Keď ste so všetkým hotoví, naplňte lekvár do umytých a sterilizovaných fliaš. Nechcete používať konzervačné látky, však? Nemusíte urobiť nič iné, iba naplnené fľaše po uzavretí otočiť dnom hore na dobu približne 10 minút.

Následne fľaše otočte opäť vekom hore a nechajte pozvoľna vychladnúť. Bude ťažké počkať, až ho konečne môžete ochutnať, pretože prekrásna farba a neodolateľná vôňa lekváru vás budú pokúšať nepretržite.

Každé ráno vás chuť a pohľad na tento očarujúci lekvár naplní energiou a dobrou náladou. Je vynikajúci do palaciniek, no obohatí chuť akéhokoľvek zákusku, do ktorého sa pridáva aj lekvár.

Tajný život mrkvového lekváru

Mysleli by ste si, že mrkva, ktorú dnes poznáme, bola pôvodne biela, žltá a fialová? Táto rastlina, pochádzajúca zo strednej Ázie sa rozšírila pričinením Španielov, ale za svoju nádhernú oranžovú farbu vďačí holandským záhradníkom. Chceli sa zavďačiť kráľovskej rodine novým druhom zeleniny, takto vytvorili prvú skutočne oranžovú mrkvu.

Okrem toho, že je skutočne bohatá na živiny, má nízky energetický obsah, až tak, že sa rovná iba 7 minútam stráveným na izbovom bicykli.

Okrem obsahu vitamínov B1, B2, B6 má veľmi vysoký obsah vitamínu C a bohatá na vápnik, fosfor a železo.

Oplatí sa ju ošúpať skutočne v tenkej vrstve, pretože svoje cenné živiny ukrýva priamo pod tenkou vonkajšou šupkou.

Pravidelná konzumácia tejto zeleniny pomáha udržiavať obsah vody v našej pokožke, posilňuje imunitný systém, pomáha pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Jej nádherná farba rozžiari celý deň

Nielen mrkva má nádhernú oranžovú farbu, ale aj marhule. Pokiaľ chcete svoju pokožku pripraviť na letné slnečné lúče, vyskúšajte Manna Marhuľové maslo! Táto očarujúca Manna sa zrodila z lásky oleja z marhuľových jadierok a bambuckého masla. Môžete ju použiť ako pleťový krém, ale aj na ošetrenie celého tela. Táto Manna je úplne neparfumovaná, takže nebude sa súperiť s vôňou vášho parfumu.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac