Takto si pripravte džem z chia semienok
takto si pripravte džem z chia semienok

Takto si pripravte džem z chia semienok



Jeseň sa už pomaly končí, čo zároveň znamená aj ukončenie sezóny klasického zavárania. Škoda, pretože nielen chuť domáceho lekváru, ale aj jeho príprava je skutočným zážitkom. Práve preto odporúčam, aby ste jeden jednoduchý, ale úžasný recept ešte vyskúšali, tu je džem z chia semienok.

Malé, ale silou nadupané: to sú chia semienka

Tieto drobné semienka neutrálnej chuti, známe aj pod menom semienka šalvie aztéckej, sa môžu vo forme džemu jedným razom stať skutočnými hrdinami kuchyne.

Skôr, ako sa vrhneme do prípravy džemu, pripomeňme si, prečo sú chia semienka také obľúbené:

  • Táto malá energetická bomba je okrem iného tvorená vzácnymi vlákninami, bielkovinami a omega-3 mastnými kyselinami, jej zvláštnosťou je to, že po styku s tekutinou naboptná na desaťnásobok svojej hmotnosti a dlho zanecháva pocit sýtosti.
  • V drobnučkých semienkach sa ukrýva mnoho vitamínov a stopových prvkov, ale nie je zanedbateľný ani ich obsah antioxidantov. Ich konzumácia s mierou (kvôli vysokému obsahu vlákniny) podporuje vaše trávenie, a nakoľko spôsobuje pocit sýtosti, môže uľahčiť aj vašu diétu.
  • Môžete ich konzumovať pridané do vášho ranného čaju, po zmiešaní s mandľovým, alebo kokosovým mliekom, ale výborné sú aj tak, keď ich jednoducho nasypete na svoj šalát. Prečo by ste si z nich nepripravili aj džem?


Teraz sa s vami podelím o taký recept, ktorý sa rýchlo pripravuje, vďaka svojim zložkám podporuje aj vaše zdravie – a je aj veľmi chutný.

Džem z chia semienok s červeným ovocím

Prísady

  • 250 gramov červeného bobuľovitého ovocia, celého, alebo mixovaného, čerstvé alebo v mrazenej forme (vhodné je akékoľvek červené bobuľovité ovocie, ktoré vyhovuje vašej chuti a je dostupné: maliny, čučoriedky, ríbezle…)
  • 1 polievková lyžica vody
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2-3 polievkové lyžice chia semienok
  • na osladenie javorový, agáve sirup, prípadne brezový cukor


Príprava:

  • Ovocie varte s vodou na miernom ohni približne 2 minúty.
  • Vidličkou, alebo tyčovým mixérom ovocie rozmixujte tak, aby malo konzistenciu, ako to máte radi.
  • Pridajte chia semienka, sirup a citrónovú šťavu, zmes premiešajte a varte ďalšie 2-3 minúty.
  • Opatrne ochutnajte, keď je to potrebné, pridajte ešte trochu vybraného sladidla. Nie je dobré presladiť ho, pretože tým zakryjete prirodzenú chuť ovocia.
  • Keď je džem dosť sladký, odstavte ho z ohňa a nechajte vychladnúť približne 5 minút. Kým chladne, vďaka chia semienkam sa začne zahusťovať.
  • Džem ešte raz premiešajte a už je hotový! Môžete ho jesť za tepla, alebo v menšej zaváraninovej fľaši ho môžete vložiť do chladničky, vydrží približne jeden týždeň.


Domáci džem môže byť dokonalým doplnkom hmlistých zimných rán. Vychutnávajte si chuť lahodného lekváru natretím na hrianku, alebo vložením do ovsenej kaše, ale aj to, že chia semienkami, ktoré zasýtia a dodajú energiu, začne váš deň dobre.

Keby ste o blahodarných účinkoch a možnostiach použitia chia semienok chceli vedieť ešte viac, určite si prečítajte náš článok z minulosti, z ktorého dostanete ďalšie nápady, dokonca aj o príprave lekváru, nakoľko sa z neho dozviete aj jednu jeho super rýchlu verziu bez varenia.

Keď je už reč o červenom ovocí, nemyslime na neho iba ako na vzácnu živinu, nezabudnite ani sa starostlivosť o svoju pleť. K tomu vám odporúčam jeden výnimočný Manna krém na pleť s kyselinou hyaluronovou vyrobený s olejom z brusnicových jadierok, ktorý preukázateľne zmierňuje množstvo, veľkosť a dĺžku vrások*, hydratuje** a regeneruje* pokožku.

*na základe výskumu medzinárodne uznávaného výskumného laboratória za účasti 25 respondentov a ich subjektívnej spätnej väzby
**na základe prístrojového merania výskumu medzinárodne uznávaného výskumného laboratória

Vlastnoručne vyrobený domáci lekvár počas zimných rán, pri pohľade do zrkadla zmenšujúce sa vrásky – znie to dobre, však?

Ktorý je váš obľúbený domáci lekvár? Napíšte nám to do komentára!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac