Superzelenina na vašom tanieri: úžasné účinky brokolice!
superzelenina na vašom tanieri: úžasné účinky brokolice!

Superzelenina na vašom tanieri: úžasné účinky brokolice!



Vďaka sýtej, zelenej farbe pôsobí už na prvý pohľad osviežujúco a veselo, kvôli bohatým zložkám, ktoré obsahuje, výborne prospieva kráse aj zdraviu. Pozrime sa na úžasné účinky tejto zaujímavej zeleniny!

Vedeli ste, že brokolica je najzdravšia zelenina? Veru, zelenina patriaca medzi kapustovité, ktorú mnohí v detstve zaradili do kategórie “neľúbim“, je jednou z najkomplexnejších a najúčinnejších elixírov, ktorý pomôže dostať vaše telo do špičkovej formy. Nie náhodou sa dusená, alebo vyprážaná, tak často ponúka deťom aj dospelým, veď okrem jej blahodarných účinkov sa dá ľahko zamilovať aj do jej charakteristickej chuti. Keď ste doteraz neboli veľkým fanúšikom brokolice, potom po prečítaní krátkeho zhrnutia nižšie sa možno už aj vy čoskoro pridáte do radu nadšených konzumentov brokolice!

Jedným z tajomstiev brokolice je to, že obsahuje živiny v mimoriadne ľahko stráviteľnej forme, preto tráviaci systém nezaťažuje. Pokiaľ ju chcete vyjadriť v číslach, alebo počítate prijaté kalórie, potom má 100 g varenej brokolice 20-30 kcal, alebo 90-120 kJ energie. Obsah tuku je iba 0,2 g, stráviteľných sacharidov obsahuje 2 g, bielkovín 2-3 g a rastlinnej vlákniny 3-4 g. Mnoho blahodarných molekúl a nič škodlivé, alebo zbytočné: ideálna, plnohodnotná živina.

Kvôli čomu je však skutočnou superzeleninou nie je nič iné, ako veľmi vysoký obsah minerálnych látok. Nájdeme v nej draslík, horčík, sodík, železo, zinok a fosfor, ale je bohatá aj na rastlinné flavonoidy. Zdraviu prospešné vlastnosti brokolice však môžete najviac využiť vtedy, keď ju budete konzumovať v surovom stave. Tak sa z nej dostanete aj k vitamínom B1, B2, B6, vitamínu E a ku karoténu, provitamínu vitamínu A.

Brokolicu viete zaradiť do stravy vo všedné dni veľmi jednoducho, stačí trochu kreatívneho myslenia a napríklad cestoviny odteraz nebudete podávať s paradajkami, ale s brokolicou. Ukážem vám skutočne veľmi jednoduchý recept, ktorý je ideálny počas týždňa po dlhom dni, kedy by ste chceli chutnú a zdravú večeru urobiť za 15 minút.

Vegánske brokolicové cestoviny

Prísady:
60 dkg brokolice, 30 dkg vegánskych penne cestovín (najlepšie sú celozrnné), soľ, 10 dkg slnečnicových jadierok, 4 polievkové lyžice kokosového tuku, sušený tymián, sušená bazalka, čierne korenie (podľa možnosti čerstvo mleté)

V prvom rade dôkladne umyte brokolicu rozobratú na ružičky, môžete ju na pár minút aj namočiť, aby sa prípadné nečistoty, alebo hmyz určite vyplavili. Pokojne na nej nechajte aj pár centimetrov zo stonky, pretože aj v nej je obrovské množstvo vitamínov a veľmi prospeje jej chuti. Cestoviny podľa návodu na obale uvarte v slanej vode s trochou olivového oleja a nechajte ich odkvapkať. Medzitým na suchej panvici mierne opražte slnečnicové jadierka, ale dobré budú aj tak, ak ich na 6-7 minút vložíte do vyhriatej rúry, len si dajte pozor, aby sa nepripálili. Keď ste hotoví, semienka odložte nabok a na panvici zohrejte trochu kokosového tuku, pridajte brokolicu a zalejte šálkou vody. Duste ju prikrytú pár minút, potom pridajte koreniny a nakoniec zmiešajte s cestovinami. Na záver pre dochutenie pridajte aj pražené slnečnicové semienka. Keď chcete ešte intenzívnejšiu chuť, pokojne nastrúhajte aj trochu vegánskeho syru. Dobrú chuť!

Na záver mi dovoľte aj jeden skrášľujúci tip s použitím brokolice, aby ste mohli účinky tejto superzeleniny vychutnávať v každej forme. Keď chcete, aby sa hojnosť vitamínov v brokolici ušla aj pleti, potom pomocou kuchynského robota rozmixujte 3 stredne veľké ružičky brokolice na kašu a zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Potom si tvár umyte Manna COCO mydlom s morskou soľou. Brokolicovú hmotu si na tvár naneste až po jej umytí a nechajte ju pôsobiť 10-15 minút, potom opláchnite. Nezľaknite sa, táto zvláštne vyzerajúca zelená maska vďaka obsahu vitamínov A a E urobí vašu pleť okúzľujúco mäkkou a pomôže zachovať jej mladistvý vzhľad. Na záver si na tvár jemne natrite Pleťový krém s kyselinou hyaluronovou a ako extra rozmaznávanie do nej vmasírujte 5 kvapiek Manna Luxusného elixíru na pleť. Nielenže dodá pocit hydratácie, ale zmierni aj vaše vrásky.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac