Ste uvedomelým chovateľom zvierat?
ste uvedomelým chovateľom zvierat?

Ste uvedomelým chovateľom zvierat?



Predpokladáme, že každý jeden majiteľ zvierat odpovie: samozrejme, že áno!

 

Veríme vám milí čitatelia. Existuje však jedna mimoriadne dôležitá vec, v súvislosti s ktorou koluje mnoho dezinformácií, a ktorej dôležitosť si mnohí ani len neuvedomujú: a tou je sterilizácia.

 

Prečo je sterilizácia tak dôležitá?

O sterilizácii koluje množstvo fám, že zvieratám škodí, a že samice by mali aspoň raz za život porodiť mladé. To všetko je však mylná predstava! Pozrime sa na fakty.

 

Ak si prelistujete internetové stránky rôznych organizácií na ochranu zvierat, stretnete sa s celou radou volaní o pomoc: nezodpovedné osoby, ktoré nechávajú svoje zvieratá nekontrolovateľne sa množiť, ich potomkov následne jednoducho vyhodia na ulicu, alebo nechajú v chotári, v lese, a v „lepšom prípade“ ich zahubia. Ochrancovia zvierat odhadujú, že v krajine žije niekoľko miliónov túlavých domácich zvierat. Útulky pre zvieratá sa držia zatiaľ hrdinsky, ale ich kapacita je už niekoľkonásobne prekročená, pretože v celej krajine sú schopné ubytovať iba niekoľko tisíc zvierat. Aj to sú väčšinou psy, pretože mačky je ťažké prichýliť v útulkoch vzhľadom na ich odlišné potreby a povahy - takže ony trpia pre nezodpovednosť ľudí ešte viac.

 

Naozaj škodí zvieratám… ?

Pozrime sa tak na to, či je tento zákrok pre zvieratá prínosom, alebo utrpením.

 

Veterinári sa zhodujú v tom, že sterilizácia znižuje výskyt určitých druhov rakoviny, napr. riziko rakoviny semenníkov a prsných žliaz. Zvieratá budú pokojnejšie, nebudú trpieť neuspokojenými sexuálnymi potrebami a u samcov sa zmierni pod ochrany, teritoriálneho značkovania, tiež agresívne správanie ustúpi a nebudú sa túlať.

 

- Pokiaľ máte psa (samca), nemusíte mať strach, že utečie, ak je v blízkosti atraktívna hárajúca sučka.“ Niektoré zvieratá, ktoré sa takto zatúlajú, už netrafia naspäť domov, alebo sú odchytené, sú vystavené rôznym nehodám, ubližovaniu, v najhoršom prípade skončia na jatkách.

 

- Dokonca ani psia samica (sučka), chovaná v záhrade, na dvore, nie je úplne v bezpečí, pokiaľ nie je sterilizovaná: keď hára, pes naplnený túžbou sa k nej dostane, či už preskočí alebo poškodí váš plot.

 

- Sterilizácia mačiek je obzvlášť dôležitá! Plot pre nich nie je žiadnou veľkou prekážkou, takže nemôžete ovplyvniť ani kontrolovať stretnutie s inými mačkami. Okrem toho privádzajú mladé na svet niekoľkokrát za rok.

 

Ak svojho kocúra nesterilizujete, bude to spoluvinníkom v prípade narodenia veľkého počtu túlavých mačiatok, alebo v prípade strašného usmrtenia mláďat, pretože aj vaše zviera prispelo k nadmernej populácii. Mnohí poznajú neskutočný zápach moču kocúrov, ktoré si ním značkujú hranice svojho teritória a tento puch je takmer nezmazateľný, nedá sa ničím zmyť; Pokiaľ svojho kocúra sterilizujete, takéto ťažkosti už mať nebudete. Navyše sa nezatúla tak ďaleko a neutrpí vážne zranenia v boji s inými kocúrmi.

 

- Tiež sa oplatí sterilizovať vašu mačku (samicu), i napriek tomu že ju máte v byte. Čiastočne preto, že môže utiecť a potom je problém hneď na svete, na druhej strane oslobodíte od utrpenia nielen ju, ale ani vy nebudete musieť počúvať otravné mňaukanie, stonanie, keď bude hárať.

 

Tiež sa hovorí, že sterilizované zviera je obézne. Skutočne, keďže samec sa večne netúla, nebojuje o samice, alebo samica nedojčí, môže dôjsť k priberaniu - aby ste tomu zabránili, jednoducho majte na pamäti, že potrebujú menej kalórií a doprajte svojmu miláčikovi dostatok pohybu! Dnes už existujú aj krmivá špeciálne vyvinuté pre sterilizované a kastrované zvieratá.

 

Existuje teda veľa výhod, ale aké sú nevýhody?

 

Je skutočne riskantná a drahá...?

Mnohí odmietajú tento úkon kvôli jeho povahe. V dnešnej dobe ide už o rutinný zákrok, ktorý pre skúseného veterinára nie je vôbec výzvou. Na druhej strane je schopnosť zvierat regenerovať sa ohromujúca, najmä v mladom veku, kedy sa sterilizácia odporúča. Samička bude o niekoľko dní opäť ako pred zákrokom a samce na to po prebudení z narkózy prakticky zabudnú. ?

 

Operácia skutočne nie je lacná - to je jej jediné negativum.

 

Pokiaľ si to však premietnente na 10 - 18 rokov života svojho malého miláčika a usúdite, že sa jedná o jednorazovú väčšiu investíciu, v dôsledku ktorej už samotné háranie a zbytočná reprodukcia nebude problémom, bohato sa vypláca! Veterinárne ambulancie a organizácie na ochranu zvierat pravidelne propagujú takéto akcie, možno by sa vám oplatilo opýtať sa na ne v mieste bydliska.

 

V dnešnej dobe už existuje aj antikoncepcia pre mačky a psy. Ide však o významný zásah do hormonálnej rovnováhy zvieracieho organizmu, čo vedie k viacerým zdravotným rizikám, napr. zápal maternice, okrem toho ju možno aplikovať maximálne dva roky, následne je potrebné urobiť prestávku. Je to tiež riskantné preto, lebo ak sa náhodou stane, že ju zabudnete podať, alebo sa vaša mačka práve zatúla niekam, keď ju treba podať, prípadne má hnačku, okamžite nastáva problém. Navyše, vzhľadom na roky jej aplikácie je oveľa drahším variantom, ako jednorázová sterilizácia.

 

Ako môžeme pomôcť situácii túlavých zvierat?

Problém je obrovský, počet odhodených, túlavých zvierat rastie, ich umiestnenie a starostlivosť nie sú vyriešené. Jediným spôsobom je prevencia a organizácie na ochranu zvierat vždy čakajú na dobrovoľníkov a taktiež zúfalo potrebujú dary!


Pokiaľ si chcete zadovážiť nového domáceho maznáčika, navrhujem, aby ste si ho „zaobstarali“ z útulku pre zvieratá! Každý, kto niekedy prijal opustené, vyhodené zviera, vie, že je ťažké si predstaviť vďačnejšie stvorenie. Po celý svoj život vás bude obdarúvať vďačnou láskou a náklonnosťou každým dňom, a prítomnosť zvieraťa doma má aj iné výhody. Avšak okrem lásky k nemu vás môže denne naplniť šťastný pocit, že ste zachránili jeden život!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac