Sila prítomnosti
sila prítomnosti

Sila prítomnosti



„Nebojte sa zajtrajška a netrápte sa kvôli minulosti, neexistujú. Vždy existuje iba prítomnosť.” – keď som túto múdrosť prvý krát videla na sociálnej sieti, hneď som si uvedomila, že je to veľká pravda. Povzbudzuje k tomu, aby sme žili v danom momente, aby sme mali odvahu byť prítomní vo svojom vlastnom živote, lebo skutočne šťastní môžeme byť iba v prítomnosti.

Život beží a pre väčšinu z nás nie je „prítomnosť“ ničím iným, ako množstvom myšlienok, ktoré sú vo väčšine prípadov iba lamentovaním nad udalosťami, ktoré sa stali v minulosti, alebo naopak, starosti o budúcnosť. Keď nás myšlienky zaplavia, často nás posunú do negatívneho smeru. Keď sa už aj vám stalo, že ste sa prichytili analyzovať udalosti z pracovného, alebo partnerského života spred 5-10 rokov, potom viete, o čom hovorím. Kľúčom je, aby ste si všimli, čo sa deje. Pokiaľ chodíte svetom tak, že neustále nad niečím premýšľate, často nad úplne zbytočnými vecami, premárnite život, čo veru nie je nič iné, ako prítomnosť. Iba v prítomnosti, vo chvíli „teraz”
môžete zažiť smrť, radosť a zázrak existencie. Keď sa sústredíte na toto, môžete si život naplniť skutočnými, vzácnymi chvíľami, na ktoré sa vám potom oplatí spomínať. Nedovoľte, aby vás neustále prúdiace myšlienky vykoľajili a nezabudnite na to najdôležitejšie, čím je váš práve prebiehajúci ŽIVOT, so samými veľkými
písmenami.

Teraz sa iste pýtate, ako sa to dá všetko zrealizovať v bežnom živote v plnom pracovnom nasadení? Dobrou
správou je, že uprostred mentálneho a citového chaosu môžete kedykoľvek a kdekoľvek urobiť to, že sa vrátite k sebe samému do pokoja, do prítomnej chvíle. Keď najbližšie pocítite, že vás premohla panika a máte plnú hlavu toho, čo všetko ešte musíte urobiť, potom sa na chvíľu zastavte. Prvým krokom je, aby ste sa sústredili na svoj dych a prehĺbte ho, čím si vytvoríte spojenie so sebou. Potom si všimnite a uvedomte si svoje okolie. Čo vás obklopuje, čo vidíte? Pokochajte sa v zimnej prírode, v snehovej vločke. Všímajte si, ako vašu pleť zahaľuje príjemné teplo vykurovacieho telesa.

Všimnite si, v akom stave ste teraz: kde cítite na svojom tele napätie, alebo príjemné uvoľnenie. Keď tieto pocity rozpoznáte, druhým krokom je, aby ste si to cenili, obdivovali a cítili vďaku! Keď si myslíte, že nemáte byť za čo vďační, urobte toto jednoduché cvičenie: zatvorte si oči, rozpažte si ruky a ostaňte takto bez pohnutia. Teraz si položte otázku: teraz, keď si nevidím ruky, odkiaľ viem, že sú ešte stále na mieste a vystreté? Vtedy si uvedomíte, že cítite mravčenie vo svojich rukách a celom tele, ktoré nie je ničím iným, ako prúdením životnej sily. Je to nádherný pocit, buďte zaň vďačný a chráňte si ho, tešte sa z tejto úžasnej energie, ktorá je vaším životom! Pulzuje vo vás aj vtedy, keď sa vystresovaní ponáhľate za svojimi povinnosťami a váš mozog rieši problémy na plné obrátky. Toto pomalé, rovnomerné, pokojné mravčenie je vo vás, môžete si ho kedykoľvek „zavolať”, utvrdiť si ho.

Na záver vám odporučím niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu, aby ste žili v prítomnosti!

Pokúste sa čo najviac času tráviť v prírode, lebo to vás upokojí a poskytuje obrovské množstvo príležitostí na to, aby ste si uvedomili krásu existencie. Pokiaľ takúto možnosť nemáte, potom odporúčam, aby ste so sebou vždy nosili nejaký minerál, kryštál, alebo krásny kamienok, mušľu, alebo čokoľvek iné, čoho keď sa dotknete, môžete sa vďaka tomu dostať do kontaktu s prírodou.

Čas strávený so zvieratami tiež pomôže vrátiť sa do prítomnosti. Sledujte svojho psa, alebo mačku: vždy žijú v
prítomnosti. Pre nich existuje iba „teraz“ a je radosť sledovať ich šťastie. Keď ste v ich blízkosti, samotnou existenciou vám vždy pripomínajú, že život je zázrak a duševná harmónia nezávisí od úspechov v živote.

Na záver som nechala ten tip, ktorý je zároveň aj filozofiou Manny: prírodné riešenia. Nekomplikujte si život, radšej sa v každom smere pokúste zjednodušiť ho. Namiesto toho, že neustále naháňate ďalší program, úlohu a aktivitu, sa radšej rozmaznávajte! Vyberte si prírodné, čisté riešenia. Vychutnávajte, ako sa prírodné kozmetické prípravky jemne dotýkajú vašej pleti a uvoľnia sa nádherné esenciálne oleje. Všimnite si radosť, ktorú spôsobujú! Žite v prítomnosti! Buďte šťastní!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac