Recept na vianočný závin od tety Julky
recept na vianočný závin od tety julky

Recept na vianočný závin od tety Julky



Bez závinu nie sú Vianoce, súhlasíte? ?

 

Už ste si iste zvykli, že tu pravidelne zdieľam vegánske recepty bez cukru, pretože tím Manny je zástancom zdravej výživy a vegánskej stravy. V prípade tohto závinu som však ochotná urobiť výnimku. Aj preto, lebo nie je isté, že sú naši hostia (alebo členovia rodiny) vegáni, a je možné, že na sviatky sa im žiadajú radšej klasické zákusky.

 

Preto by som sa teraz chcela s vami podeliť o taký recept, ktorý je od babičky jednej z Víl Manny. Už od detstva ho pečú spolu, je to pre nich príjemný, spoločný, predvianočný rituál, kedy sa veľa smejú, pijú horúci čaj, prežívajú príjemnú vianočnú atmosféru a vychutnávajú si vianočné vône. Tento koláč miluje celá rodina, Vianoce si bez neho ani nevedia predstaviť. Naša Víla verí, že tento recept bude ešte dlho prežívať, a že ho bude spoločne piecť každý rok aj ona so svojimi vnúčatami. Najlepšie na celom je to, že recept vyskúšali aj Víly Manny, u ktorých sa tento chutný, tradičný závin stal tiež tradíciou a „povinnou súčasťou Vianoc“.

 

Možno, že odteraz bude aj vaším obľúbeným receptom? ?

 

Prísady:

Cesto:
1 kg múky
500 g masla
1 vajce
5 dkg droždia
štipka soli

Plnka:
0,5 kg maku (alebo orechov)
0,5 kg cukru
10 sáčkov vanilkového cukru
1 fľaštička rumovej arómy (38 ml)
Nastrúhaná kôra z 2 citrónov

Maslo rozmrvíme v múke. Z droždia pripravíme kvások v troche vlažného mlieka s cukrom. Keď je kvások hotový, pridáme ho spolu s vajcami a štipkou soli k cestu. Dôkladne premiešame, vymiesime cesto, necháme ho vykysnúť a rozdelíme na 5 častí.

 

Medzitým si pripravíme plnku. Cukor roztopíme v takom množstve vody, ktoré ho akurát prikryje, potom pridáme mak, rumovú arómu, strúhanú citrónovú kôru a trochu povaríme. Orechovú plnku pripravíme rovnako, ale bez citrónovej kôry. Keď chcete použiť obe plnky, budete potrebovať dvojitú dávku cesta.

 

Aj plnky rozdelíme na 5 častí a natrieme ich na rozvaľkané cesto. Cesto potom zvinieme a konce zatlačíme.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov, dolný aj horný ohrev, približne 30-40 minút.

 

Hmm, až cítim tú vôňu! Keď si ho predstavím, hneď mám vianočnú náladu! ?

 

Aj vy máte svoje rodinné koláče, ktoré sú „povinným elementom“ každých Vianoc?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac