Recept na prírodný jahodový lekvár
recept na prírodný jahodový lekvár

Recept na prírodný jahodový lekvár



Jahody sú jedným z najchutnejších, najkrajších, najzdravších, ale aj najmnohostrannejších druhov ovocia. Súhlasíte? My ich milujeme. Aj vy?


Jahody nie je možné nechať bez povšimnutia, červené bobule okrem iného:

  • detoxikujú
  • posilňujú imunitu
  • urýchľujú látkovú výmenu
  • podporujú tvorbu krvi a rast buniek
  • posilňujú kosti, vlasy a pokožku

Pokiaľ ich nemáte radi iba čerstvé, potom sa oplatí zavariť si pár pohárov jahodového džemu, alebo lekváru, vďaka čomu bude rodina zásobená aj v jesenných a zimných mesiacoch. A nehovoriac o tom, aký je pri padajúcom snehu dobrý pocit vziať si do ruky krásnu červenú fľašku pripomínajúcu horúce letné dni.

Vyskúšali ste už domáce zaváranie? Chceli by ste si hrdo pochutnávať na vlastnoručne vyrobenom, 100% prírodnom, zdravom jahodovom džeme bez cukru? Čítajte ďalej, povieme vám, ako ho pripraviť!


Chladený jahodový džem


Môžu ho vyskúšať aj začiatočníci! Tento džem je chladená verzia – jeho uchovávanie v chlade zabezpečuje sviežosť a čistotu hmoty. Neobsahuje žiadny pridaný cukor, farbivá, alebo konzervačné látky.

Prísady na 3 fľaše (cca 0,5 litrové fľaše)
  • 4 šálky umytých jahôd zbavených stopiek (listov)
  • 1 a ¾ šálky 100% hroznovej šťavy
  • ¾ šálky medu
  • 1 sáčok pektínu bez cukru (prírodná želírovacia látka)

Ešte budete potrebovať: šesť fľašiek, naberačku, lievik, lis na zemiaky, jeden veľký hrniec a niečo na uchopenie fľašiek.

Umyté jahody dobre roztlačte vidličkou, alebo lisom na zemiaky – nepoužite tyčový mixér, je lepšie, pokiaľ v džeme ostanú väčšie kúsky jahôd. Hroznovú šťavu zohrejte spolu s pektínom, za častého miešania ju priveďte do varu, potom počas varu ju za neustáleho miešania zohrievajte ešte jednu minútu. Odstavte z ohňa a primiešajte vopred roztlačené jahody. Dobre premiešajte, potom pridajte aj med.

Naberačkou hmotu rozdeľte do šiestich fľašiek (predtým, samozrejme, všetky dobre umyte v horúcej vode) a uzavrite fľaše vrchnákom. Keď použijete lievik, môžete sa vyhnúť aj veľkému upratovaniu po varení džemu – ja som ho použila :).

Fľašky s jahodovým džemom nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, potom ich odložte do chladničky. Ráno už nebudete mať žiadnu inú robotu, ako si džem radostne vychutnávať s kúskom koláča, alebo aj samotný!


Jahodový džem, druhá verzia


Pokiaľ radi experimentujete a máte doma veľa jahôd, potom vyskúšajte aj druhý recept! Je presne tak jednoduchý, ako ten predošlý, len sa na to pozrite:

Prísady:
  • Približne ¾ kg jahôd (podľa možnosti menšie jahody)
  • 1 šálka medu
  • Šťava z 1 citróna

Jahody dôkladne umyte, potom ich prekrojte na polovice. Odložte ich bokom. Medzitým vo veľkom hrnci zmiešajte med a citrónovú šťavu. Na miernom ohni približne 15-20 minút za občasného miešania uvarte sirup. Po dvadsiatich minútach do neho pridajte jahody a celé spolu duste 30-45 minút, budete vidieť, keď sa začne zahusťovať.

Skontrolujte, či je džem hotový: malé množstvo vyberte, dajte na tanierik a vložte na 3 minúty do mrazničky. Keď sa začne meniť na želé, je hotový ;). Potom celú zmes rozmixujte a rozlejte do fľašiek. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote približne 5 hodín, potom odložte do chladničky.

Môžete ho ochutnať aj teplý – dobrú chuť!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac