Prírodné probiotiká
prírodné probiotiká

Prírodné probiotiká



Väčšinou sa nimi zaoberáme iba vtedy, keď ochorieme, alebo ich užívame k liekom, pritom probiotiká môžu mať vplyv okrem vyrovnaného trávenia cez celkový stav až po našu náladu. Pozrime si najlepšie prírodné probiotiká!

V poslednej dobe sa o probiotikách hovorí pomerne často, a to nie náhodou. V uplynulých rokoch sa na ne v súvislosti so zachovaním zdravia kladie čoraz väčší dôraz. Ale čo presne probiotiká sú a prečo sú pre organizmus užitočné? Probiotiká si musíte predstaviť tak, ako ochranný štít, ktorý sa nachádza v hrubom čreve a bojuje za to, aby eliminoval zdraviu škodlivé účinky zlých baktérií, ktoré sa dostanú do tráviaceho traktu.

V prípade, že v organizme nie je dostatok probiotík, poškodí sa črevná flóra a živiny sa nedokážu vhodne vstrebať, čo spôsobuje rad príznakov, akými sú napríklad nadúvanie, hnačka, alebo zápcha, plynatosť a všeobecná slabosť.

Kedy je podozrenie, že máte nedostatok probiotík? Keď sa oslabil váš imunitný systém, alebo vás napadne nepríjemný vírus, alebo bakteriálna infekcia, keď sa zotavujete z nejakého ochorenia, alebo keď užívate rôzne lieky (hlavne antibiotiká), ktoré negatívne vplývajú na vašu črevnú flóru. Mali by ste vedieť, že nadmerná konzumácia cukru, alebo rafinovaných jedál zo stánkov rýchleho občerstvenia, syntetické prídavné látky, konzervačné látky, strava chudobná na vlákninu, alebo dokonca aj stres môžu narušiť rovnováhu baktérií hrubého čreva. Vtedy klaďte zvýšený dôraz na príjem probiotík.

Ukážem vám, ktorými prírodnými potravinami môžete prijať do organizmu aj prospešné probiotiká, čiže „dobré baktérie”. Možno by ste si ani neboli pomysleli, v čom všetkom sa nachádzajú tieto látky priateľské ku zdraviu.

Jogurtová kultúra
Keď budete najbližšie kupovať rastlinný jogurt, hľadajte produkty vyrobené so „živou kultúrou ”, ktoré obsahujú kmene Lactobacillus a Bifidobacterium. Už denne jedným pohárom jogurtu so živou kultúrou si viete zabezpečiť vhodné trávenie a posilnenie imunitného systému.

Kyslá kapusta
Kyslé produkty pripravené kvasením, akými sú kyslá kapusta, kvasené uhorky, alebo akákoľvek iná kvasená zeleninová príloha je pre vašu črevnú flóru liekom. Dajte si pozor na to, aby ste si nevybrali pasterizovanú verziu, pretože v takej sa nachádza menej probiotík.

Marinované olivy
Podobne, ako fermentované kyslé výrobky, aj olivy, alebo kapary marinované v soli sú výborným zdrojom probiotík.

Syry
Aj niektoré rastlinné syry sa môžu vyrábať takým procesom, ktoré obsahujú probiotiká. Hlavne mäkké syry.

Kváskový chlieb
Pokiaľ je to možné, vyberte si taký chlieb, ktorý je pripravený s kváskom, pretože tento obsahuje obrovské množstvo probiotík, preto má na organizmus omnoho lepší vplyv, ako chlieb bez kvásku.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac