Najlepšie domáce praktiky proti spáleniu sa slnkom
najlepšie domáce praktiky proti spáleniu sa slnkom

Najlepšie domáce praktiky proti spáleniu sa slnkom



V lete sa treba medzi 11. hodinou dopoludnia a 16. hodinou popoludní vyhýbať slnečným lúčom, ale keď problém predsa len nastane a vaša pokožka sa spáli, ani v tom prípade nie je všetko stratené. Tu sú najlepšie domáce praktiky priamo z repertoáru babičky!

Môžete byť akokoľvek opatrní, počas najhorúcejších dní, kedy je vysoké UV žiarenie, sa môžete spáliť hoci aj v tieni. Je veľmi dôležité, aby ste v takýchto prípadoch okamžite poskytli svojej pleti prvú pomoc, pretože spálenie sa slnkom má mimoriadne škodlivý vplyv. Mali by ste vedieť, že vaša pleť má „pamäť”, čiže každým ďalším spálením rastie riziko vzniku neskorších kožných problémov. Namiesto paniky však hľadajte riešenie a vyskúšajte nižšie uvedené praktiky, ktoré rýchlo prinesú úľavu. Keď ich po spálení sa slnkom použite v čo najkratšom čase, zvýšite tým šancu toho, že sa vyhnete olupovaniu kože.

Uhorkový zábal
Základným pravidlom je, že spálená pokožka si žiada vodu a hydratáciu, namiesto vody z kohútika, ktorá obsahuje chlór, využite vlhkosť, ktorú poskytujú rastliny. Nemusíte urobiť nič iné, ako uhorku, ktorá vo vysokých percentách obsahuje vodu, nakrájate na tenké plátky a okamžite nimi pokryjete spálené časti pokožky. Uhorka je dokonalou voľbou, pretože okrem vlhkosti obsahuje aj živiny. Pocit bude ešte príjemnejší, keď uhorky pred použitím vložíte na pol hodinu do chladničky. Mrazničke sa však vyhýbajte, pretože na spálenú pokožku je zakázané prikladať ľadovo studený obklad.

Aloe vera
Aloe vera je zázračná rastlina, ktorá podporuje organizmus zvonka aj zvnútra. Má prirodzený protizápalový účinok a vysoký obsah vitamínu C, preto je pre začervenanú, podráždenú a svrbiacu pokožku hotovým elixírom. Najlepšie je, keď si aloe vera budete pestovať sami doma, vďaka tomu budete môcť použiť priamo rastlinu a nebudete musieť používať nejakú jej spracovanú verziu. Jednoducho odrežte list rastliny, vylisujte z nej látku gélovej konzistencie, potom ju opatrne naneste na povrch kože. Nechajte pôsobiť približne hodinu, hneď ako do seba nasiakne čerstvý gél, poškodená pokožka si doslova vydýchne.

Chladivý kúpeľ
Pokiaľ máte pocit, že sa vám na slnku začervenalo celé telo a trápi vás pocit napnutia pokožky, potom je najlepším riešením to, ak si večer dáte chladivý kúpeľ s upokojujúcim účinkom. Naplňte vaňu vlažnou vodou (v žiadnom prípade nesmie byť ľadovo studená), potom pridajte 4 polievkové lyžice sóda bikarbóny, 20 kvapiek Manna extra panenského kokosového oleja a 6 kvapiek Manna 100% čistého levanduľového esenciálneho oleja. Sóda bikarbóna zmierni svrbenie, kokosový olej sa jemne postará o vašu pleť, rozprávková vôňa levandule vás zase očarí. Po takom kúpeli sa vám bude lepšie spať.

Zábal zo zeleného čaju
Môže sa stať, že sa spálite len na niektorých miestach, napríklad na pleciach, alebo na čele. V tomto prípade odporúčam, aby ste do studenej vody namočili filter zeleného čaju, potom z mokrého vrecúška straste vodu a položte na boľavé miesta. Živiny nachádzajúce sa v zelenom čaji pokožku upokoja, studená vlhkosť ju zase regeneruje. Vrecúška nechajte na pokožke kým sa nezohrejú, alebo nevysušia. Obklad môžete viackrát opakovať, filter môžete viackrát použiť, pretože na svojej účinnosti nestratí.

Vyššie uvedené praktiky sú dokonalé pre prípad, keď slnko trochu „chytilo“ vašu pokožku. Pokiaľ ste sa však vážne spálili a okrem začervenania sa objavili aj pľuzgiere, potom odporúčam, aby ste ihneď vyhľadali pomoc lekára.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac