Mango, exotické superovocie
mango, exotické superovocie

Mango, exotické superovocie



Šťavnaté ovocie s nádhernou žltou dužinou. Mango nazývajú aj kráľom ovocia, kvôli obsahu živín a božskej chuti poskytuje pre celé telo osvieženie.


Azda najdôležitejší je jeho obsah vitamínov C a A, ktorý je skutočne významný, ale môžeme z neho získať aj mnoho iných mikroživín. Čo sa týka množstva, patria niektoré jeho živiny medzi rekordérov. Priznám sa, že sama som sa prekvapila, keď sa zistilo, že jedno jediné mango obsahuje 90 mg vitamínu C, čo je jeden a pol násobok dennej odporúčanej dávky tohto vitamínu. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínu B, kyseliny listovej a vitamínu E, dokonca obsahuje aj zinok, čo môže o sebe povedať len veľmi málo druhov ovocia.

Za svoju charakteristickú sladkú chuť vďačí mango hlavne obsahu ovocného cukru, kvôli čomu nie je práve najdiétnejšie, na druhej strane však len pomaly zvyšuje hladinu inzulínu, preto ho môžete smelo konzumovať aj vtedy, keď si musíte dávať pozor na hladinu cukru v krvi. Konzistencia chutného ovocia je jemná a krémová, jednoducho ho budete milovať!

Pokiaľ kupujete mango, dajte pozor na to, aby ste si nevybrali mäkké ovocie. Nevadí, pokiaľ je trochu tvrdšie, pretože doma na kuchynskej linke, alebo v komore, dozreje za 1-2 dni. Do chladničky ho však dajte iba po tom, keď ste ho ošúpali a nakrájali. Je dôležité vedieť, že farba kôry manga nemusí bezpodmienečne naznačovať zrelosť ovocia, nakoľko existuje viac druhov manga a každé má inú farbu. Radšej sa sústreďte na jeho vôňu, najchutnejšie zrelé ovocie má silnú, lahodnú arómu. Je dobré dať si pozor aj na to, že mango je dostatočne zrelé vtedy, keď po jemnom stlačení ostane miesto stlačenia na kôrke.

Ako môžete vidieť, mango je mimoriadne bohaté na živiny, vyživuje zvonka – zvnútra, práve preto osvieži a ozvláštni každý dezert. Nakrájate ho na kocky veľké 1 cm a pridajte do ovocného šalátu, je dokonalou surovinou aj pre raňajšie smoothie, ale môžete si do primiešať aj do kokteilu, najprv si ho však rozmixujte. Môžete ho dať aj na vrch kaše z rastlinného mlieka, posypte ho trochou škorice a hneď môžete jesť!

Pokiaľ vám ešte ostane kúsok manga, potom sa vyberte do kúpeľne, pretože mango robí s pokožkou zázraky. Vitamíny A, C a E, ktoré sa v ňom nachádzajú, pleť vyživujú, naplnia energiou a urobia žiarivou. Vďaka obsahu antioxidantov je zase účinným prostriedkom proti starnutiu.

Tu je jeden príjemný zábal, ktorý v sebe kombinuje vzácne živiny manga a arganového oleja, víťazné spojenie dvoch exotických surovín!


Prísady:
rozmixovaná dužina z polovice manga
jedna polievková lyžica Manna arganového skrášľujúceho oleja
3 polievkové lyžice kokosovej smotany

Príprava:
Mango očistite, dužinu nakrájajte na kocky, rozmixujte. Potom zmiešajte so smotanou a arganovým olejom, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20-25 minút. Účinné látky manga urobia pleť hodvábnou a plnou života, kokosová smotana pokožku hydratuje, kým arganový olej do hĺbky vyživuje. Tento zábal je ideálny aj vtedy, keď je vaša pokožka citlivá, alebo zrelá. Pre dosiahnutie najlepšieho účinku si na pleť natrite po zmytí zábalu trochu arganového oleja.

Či ho zjete, alebo natriete na pokožku, je dôležité, aby ste vždy použili čerstvé ovocie, pretože konzervy môžu obsahovať cukor a konzervačné látky, navyše sa v nich ani živiny už nenachádzajú v takom množstve. Vychutnávajte si exotickú chuť a vôňu manga a podporte ním svoje zdravie!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac