Krvilačné parazity útočia: takto sa chráňte pred kliešťami!
krvilačné parazity útočia: takto sa chráňte pred kliešťami!

Krvilačné parazity útočia: takto sa chráňte pred kliešťami!



Veľké letné túry v lese, prechádzky na brehu jazera, relax na ihriskách – príjemne strávené chvíle, ktoré však môže zatieniť uštipnutie schovávajúcim sa hmyzom, kliešťom. Koluje veľmi veľa domácich praktík o tom, ako sa môžeme proti nim chrániť a čo máme urobiť vtedy, keď nás už uštipol. Ukážem vám tie najúčinnejšie!

Kliešť vie byť veľmi zákerný, pretože má na nás dosah aj na takých nevinne vyzerajúcich miestach, akými sú naša vlastná záhrada, prechádzka na dvore alebo v parku, ale táto krvilačná beštia môže na nás aj padnúť, možno práve vtedy, keď oddychujeme pod tienistým stromom. Všeobecným pravidlom je, že najviac ich je na miestach zarastených stromami, kríkmi, trávou, a kde je polotieň, ale vo voľnej prírode sa môžu vyskytovať takmer kdekoľvek, preto je dobré držať sa nasledovných pravidiel.

Dôkladne sa kontrolujte
Je dôležité, aby ste kvôli kliešťom nepovažovali za rizikový program iba výlety v lese. Pokiaľ trávite vo voľnej prírode dlhší čas, potom je dobré večer sa dôkladne skontrolovať: sústreďte sa na kolenný a lakťový záhyb, na mäkké časti, krk a miesta za ušami, taktiež na vlasovú časť pokožky hlavy, pretože tieto sú obľúbeným útočným miestom kliešťov.

Použite pinzetu
Pokiaľ na sebe, alebo na niektorom z členov rodiny nájdete kliešťa, potom musíte v každom prípade zasiahnuť. Odporúčam, aby ste špeciálnou pinzetou na kliešte, alebo ak ju nemáte, tak pinzetou na obočie, kliešťa zo seba ráznym pohybom vytiahli. Nesnažte sa túto vec odďaľovať, a čo je najdôležitejšie: len žiadna panika! Kliešte totiž nespôsobujú problém svojím uštipnutím, ale tým, že zo seba do krvného obehu vstrekujú škodlivé látky. Preto pokiaľ na sebe nájdete kliešťa, to ešte neznamená, že sa do vás dostal aj jeho jed. Pokiaľ si ho však budete natierať olejom, octom alebo iným krémom, tým situáciu iba zhoršíte. Malý krvilačný parazit sa síce začne dusiť, čo môže viesť k tomu, že vplyvom stresu do vás svoj jed vstrekne, čím vlastne spôsobí infekciu.

Pripravte si domáci prípravok proti kliešťom
Skôr, ako sa vydáte na cestu, mali by ste sa proti kliešťom dôkladne vyzbrojiť. Dlhé nohavice, ponožky natiahnuté na sáru nohavíc a baseballová čiapka sú síce dobrým riešením, ale ochranu môžete zvýšiť aj tým, pokiaľ si na časti tela, ktoré ostali voľné, nastriekate domácky vyrobený sprej. Mali by ste vedieť, že kliešte niektoré rastliny vyslovene neznášajú. Takýmito sú napríklad levanduľa a rozmarín. Práve preto si z ich esenciálnych olejov vyrobte sprej príjemnej vône, a to nasledovným spôsobom: malú fľašu s rozprašovačom do dvoch tretín naplňte destilovanou, alebo filtrovanou vodou, potom pridajte 3 kvapky 100% čistého rozmarínového esenciálneho oleja a 3 kvapky Manna 100% čistého levanduľového esenciálneho oleja. Touto zmesou si postriekajte ruky a zátylok.Na rozdiel od kliešťov budete jeho vôňu milovať, pretože tie vás budú zďaleka obchádzať. Pokiaľ chcete, aj svoju obľúbenú Manna kvetinovú vodu môžete poblázniť trochou levanduľového, alebo rozmarínového esenciálneho oleja, takto bude chladivý sprej nielen osviežujúci, ale aj účinný. Dobrým riešením je aj to, pokiaľ esenciálne oleje pridáte do odparovača s čajovou sviečkou, ten položíte na stôl blízko miesta, kde budete oddychovať.

Vytvorte si záhradu bez kliešťov
Zasadením šalvie, rozmarínu, paprade, nechtíka a levandule môžete vytvoriť bezkliešťovú oázu, pretože parazity sa budú týmto rastlinám zďaleka vyhýbať. Pokiaľ nemáte možnosť takéto zasadiť, potom odporúčam, aby ste zelené časti svojej terasy postriekali cesnakovým olejom a cédrovým olejom. Tieto prírodné riešenia bez chemikálií nepoškodzujú mikrosvet vašej záhrady toxickými látkami, avšak účinne udržiavajú neželaných parazitov v bezpečnej vzdialenosti.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac