K prírodným kozmetickým prípravkom sa hodí vegánska móda?
k prírodným kozmetickým prípravkom sa hodí vegánska móda?

K prírodným kozmetickým prípravkom sa hodí vegánska móda?



Vegánstvo je zároveň aj životným štýlom, ktoré hovorí o tom, že cítime zodpovednosť za životné prostredie. Pre koho je dôležité, aby mydlo, šampón, alebo zubná pasta neobsahovali zložky živočíšneho pôvodu, ten si zmení aj svoj šatník.

Asi vám teraz nepoviem nič nové: Manna je vegánska. Navyše je prvou kozmetikou, ktorú uznala aj slávna Cruelty Free International, čo znamená označenie zaručene bez testov na zvieratách. V roku 2016 sme získali aj ocenenie Vegan Society, preto môžete ich logo slnečnice vidieť aj na Mannách.

Byť vegánom je skutočný životný štýl

Pre mňa sa vegánstvo pri kozmetických prípravkoch nekončí, aj sama so záujmom pátram a čítam na túto tému, preto vám rada poskytnem pohľad aj do iných oblastí vegánskeho spôsobu života.

Aj preto si môžete v našom blogu prečítať veľa chutných, vegánskych receptov, ktorých príprava je skutočne jednoduchá aj doma: také, akými sú napríklad gaštanové muffiny, čokoládová zmrzlina, tekvicová krémová polievka, diétny jablkový lekvár, hruškový džem a cibuľový lekvár.

Už som hovorila aj o tom, ako upiecť chlieb „bez všetkého“, alebo ako si urobiť sushi z ovocia.

Vegánsky pohľad na svet nestrácam ani vtedy, keď je reč o domácich praktikách, kreatívnom trávení času, vďaka čomu ste sa už mohli dozvedieť aj to, ako treba vyrobiť vegánsku sviečku.

Otázka zložiek nekončí v kúpeľni, alebo v kuchyni. Pokiaľ sympatizujete s prírodnými Mannami bez zložiek živočíšneho pôvodu, potom si v našom blogu určite radi prečítate aj o ďalšej stránke vegánstva, o móde.

Čo by ste mali vedieť o vegánskej móde?

  • Vegánstvo znamená v skrini na šaty presne to, čo v kuchyni: nevyberajte také materiály, ktoré sú živočíšneho pôvodu, alebo ktoré boli testované na zvieratách. Niekedy sa stane, že je to veľmi jednoduché – ale stane sa aj to, že je to veľmi veľkou výzvou.

  • Nahradenie rôznych živočíšnych kožušín (alebo úplné vynechanie kožuchov a kožušín) je azda najjednoduchším spôsobom toho, ako sa začať obliekať vegánsky. Stačí, ak nebudete vlastniť kožuštek, ale ak v každom prípade túžite po tomto efekte, vyskúšate radšej umelú kožušinu. (I keď aj toto je diskutabilné, pretože farebná umelá kožušina je síce hravá, veselá, ale zároveň aj menej vážna, preto v nej budeme len ťažko pôsobiť tak, že sme oblečení náročne.)

  • Nahradenie živočíšnej kože je už o to ťažšie, pretože väčšina topánok a kabeliek, ktoré sa považujú za kvalitné, sa vyrába z kože, tieto vieme nahradiť najťažšie. Ani ich nahradenie za syntetické materiály (napríklad umelou kožou) nie je dokonalou metódou, a to jednak preto, lebo umelá koža je naozaj menej trvácna, na druhej strane jej pravidelné dopĺňanie takisto zaťažuje životné prostredie.

Experimentovanie však napriek tomu nesmieme vzdávať: je ľahké priznať si, že výroba koženej obuvi veru skutočne hrozí vykorisťovaním prírody, okrem používania surovín živočíšneho pôvodu aj kvôli použitiu chemických látok potrebných na spracovanie kože.

Na vegánske nahradenie kože sa už urobilo veľa pokusov, takými sú napríklad aj ananásové listy. Na ich rozšírenie v obuvníckom priemysle si však s ešte veľkou pravdepodobnosťou budeme musieť počkať. Dovtedy môže byť dobrou alternatívou aj textilná obuv, za predpokladu, že textília je v každom ohľade vegánska.

  • Okrem kože je živočíšneho pôvodu aj hodváb a bavlna, vedome sa im môžete vyhnúť tak, že budete sledovať štítky, pretože zloženie šiat sa vyznačuje tak isto, ako zloženie potravín. (Pozor, štítok neupozorňuje na to, že vaša košeľa nie je vegánska, v rozhodovaní vám pomôže iba vymenovaním.)

  • Asi nemusím hovoriť, že: keď zahlasujete za vegánsku módu, nenoste ani perlový náhrdelník, čiže si dajte pozor aj na výber doplnkov.

Radi by ste si prečítali ešte viac o našom prístupe k životu priateľskom k životnému prostrediu?

Obšírnejšie som sa zložením Mánn zaoberala tu, tu zase vymenujem 10 argumentov pre to (medzi nimi aj vegánstvo), prečo je dobré vybrať si Mannu.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac