Jablkový džem so škoricou, takto si ho urobte doma!
jablkový džem so škoricou, takto si ho urobte doma!

Jablkový džem so škoricou, takto si ho urobte doma!



Jednou z najchutnejších lahôdok jesene je jablko, ktoré spolu s chuťou škorice poskytuje úplne rozprávkovú harmóniu chutí. Keď tohto veľkého klasika pripravíte ako džem, môžete z neho vyťažiť maximum, navyše ak ho urobíte v diétnej verzii, na rannú hrianku si ho môžete natrieť hoci aj každý deň.

Chuť a vôňa jablkového džemu so škoricou pripomína naše detstvo, keď sme ho v sychravé poobedia jedávali natretý na piškóty a pili sme k nemu teplý čaj. Jablkový džem patrí medzi najpopulárnejšie medzi rôznymi druhmi lekvárov. Jedným z dôvodov je to, že jeho príprava je mimoriadne jednoduchá, jeho chuť sa hodí k rôznym zákuskom a ako dezert sa dá jesť aj samotný.

Z nasledovného receptu sa môže dostať na poličku špajze hoci až 5-6 malých fľašiek chutného lekváru. Keď fľašky previažete milou stužkou, potom bude táto domácky vyrobená škoricová lekvárová špecialita dokonalá aj ako darček.

Prísady:
5 kg jabĺk
45 dkg hnedého trstinového cukru, brezového cukru alebo diétneho cukru na zaváranie
2 polievkové lyžice mletej škorice
1 štipka mletých klinčekov
šťava z 1,5 citróna
7-8 kusov kandizovanej pomarančovej kôry

Príprava:
Najprv očistite jablká a odstráňte jadrá. Keď vidíte hnedé alebo poškodené časti, vyrežte ich. Keď chcete získať veľmi krémovú a hladkú konzistenciu, potom dužinu jabĺk nakrájajte na kocky a s trochou vody vložte do kuchynského robota a rozmixujte na kašu, nakoniec pridajte citrónovú šťavu. Druhá možnosť je, že jablká nastrúhate na strúhadle s veľkými dierkami, potom pridáte citrónovú šťavu. Touto metódou džem nebude až natoľko krémovitý, ostanú v ňom drobnučké kúsky jabĺk. Môžete urobiť aj to, že polovicu jabĺk rozmixujete, druhú polovicu nastrúhate, takto v ňom síce budú aj drobné kúsky, ale časť bude tekutejšia. K jablkám zmiešaným s citrónovou šťavou pridajte cukor, škoricu, klinčeky a kandizovanú pomarančovú kôru, potom na miernom ohni nechajte zovrieť. Varte približne 40 minút, aby džem zhustol, potom odstavte z ohňa a ešte horúci lekvár naplňte do vyvarených fľašiek. Fľašky uzavrite vzduchotesne s dobre uzatvárateľnými kovovými vrchnákmi, ktoré predtým dezinfikujte v horúcej octovej vode, otočte ich hlavou dole, potom ich zabaľte do uteráka a nechajte ich takto vychladnúť. Po otvorení vydržia v chladničke ešte dobrých pár dní. Dobrou správou je aj to, že po príprave jablkového džemu ostane v byte príjemná vôňa ešte dobre dlho, vytvárajúc tak pokojnú atmosféru.

Jablkový džem so škoricou môžete použiť rôznymi spôsobmi: je dokonalý na chlieb, k piškótovému cestu ako „krém“, ale je dokonalou surovinou aj k tzv. šálkovým krémom.

Ukážem vám jeden superzdravý, vegánsky šálkový krém, ktorý si môžete pripraviť za pár minút a je dokonalým aj pre hostí:


Jablkovo – škoricový vegánsky šálkový krém
V kuchynskom robote rozmixujte dve zrelé avokáda, 3 polievkové lyžice agáve sirupu, 6 polievkových lyžíc vody a 4 polievkové lyžice nesladených kakaových bôbov, potom hmotu vložte na dno pohárov. Toto množstvo vystačí približne na tri poháre. Ako druhú vrstvu lyžičkou pridajte jablkový džem so škoricou, približne o hrúbke 1 cm. Tretia vrstva pozostáva z 3 menších jabĺk, 1 banánu a 2 polievkových lyžíc limetkovej šťavy, tieto tiež rozmixujte v kuchynskom robote a položte do pohárikov na vrstvu jablkového lekváru. Nakoniec posypte trochou škorice, potom si už len vychutnávajte chutný a zdravý vegánsky dezert!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac