Domáce kyslé zaváraniny – takto si ich urobte doma!
domáce kyslé zaváraniny – takto si ich urobte doma!

Domáce kyslé zaváraniny – takto si ich urobte doma!



Nie je nič lepšie, ako keď ku chutnému obedu, alebo večeri podávate vlastnoručne zavarené lahodné kyslé dobroty. Podporujú trávenie a sú plné probiotík, ktoré chránia vašu črevnú flóru, a navyše aj ich chuť je fantastická! Tu sú moje obľúbené domáce recepty, ktoré si môžete aj vy ľahko pripraviť!

V kontexte s kyslými zaváraninami každého napadne detstvo, pekné fľaše zoradené v komore u starej mamy, ktoré v sebe ukrývajú božské chute a podčiarknu aj to najjednoduchšie jedlo. Ich príprava sa zdá byť veľmi rafinovanou činnosťou, pritom je to však jednoduché ako facka a dokonca sa to nedá ani pokaziť. Najlepšie je, že kyslé zaváraniny sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé. Sú plné takých, pre črevnú flóru nevyhnutných, probiotík, ktoré okrem iného posilňujú imunitný systém a pomáhajú, aby ste v chladnom počasí neochoreli.

Kyslé uhorky

Kyslé uhorky sú jedným z mojich základných receptov, ktorý z repertoári nemôže chýbať.

Prísady:
1,5 litra vody
3-4 polievkové lyžice morskej soli
3 dl 20% octu
15 polievkových lyžíc cukru
3 špičky noža sírového prášku
3 kytice čerstvého kôpru
3 čajové lyžičky horčičných semienok
30 kusov celého čierneho korenia
3 kg menších uhoriek - nakladačiek

Príprava:
Najprv dôkladne umyjeme uhorky a odložíme ich nabok. Vyberieme 3 veľké zaváraninové fľaše, ktoré sme predtým sterilizovali vo vriacej vode. Na dno zaváraninových fliaš nasypeme horčičné semienka a celé čierne korenie. Vložíme umytý kôpor, pokojne ho tam dajme celý, nemusíme ho krájať na drobné kúsky. Nakoniec naložíme do fliaš uhorky. Najlepšie je starostlivo ich poukladať, takto sa ich tam zmestí viac. Na záver nasypeme do každej fľaše za špičku noža sírového prášku.

Potom nasleduje príprava zálievky na zaváraniny. Do hrnca dajme soľ, cukor, ocot a necháme zovrieť. Keď je zálievka hotová, ešte za varu opatrne nalejeme na uhorky, potom fľaše hermeticky uzavrieme, necháme ich vychladnúť a hneď môžu ísť na policu do komory!

Kyslá kapusta

Prísady
6 kg očistenej hlávkovej kapusty
¼ kg kuchynskej soli (bez jódu)
4-5 g celého čierneho korenia
2 g bobkového listu
3 g celej rasce
1 jablko (preto letné, lebo nie je natoľko kyslé, ale vhodné sú akékoľvek iné druhy jabĺk)
1 červená paprika kápia

Príprava:
Kapustu nastrúhame, tvrdé časti stonky pokojne vynechajme. Pripravíme si sud na kapustu a dno vystelieme veľkými kapustovými listami. Nasypeme trochu soli, prihodíme niekoľko bobkových listov, malý kúsok papriky kápie a navrstvíme časť kapusty. Potom môže prísť znova soľ, bobkový list, paprika a kapusta. Postup opakujeme dovtedy, kým sa sud nenaplní. Je veľmi dôležité, aby sme každú vrstvu kapusty dôkladne pritlačili, čo je potrebné preto, aby kapustové listy pustili šťavu. Nakoniec položíme na vrch jablká a vtlačíme ich do kapusty, celé prikryjeme väčším kapustovým listom a zaťažíme, napríklad zaváraninovou fľašou naplnenou vodou. Tajomstvo je v tom, aby bola kapusta stlačená, a aby ju prikryla vlastná šťava. Sud uskladníme pri izbovej teplote, proces kvasenia sa o pár dní naštartuje a bude treba približne 4-6 týždňov k tomu, aby bola kyslá kapusta hotová. Počas tejto doby kapustu vždy po niekoľkých dňoch premiešame a po opätovnom zaťažení prikryjeme. Keď sa nám pri ochutnávke bude zdať, že je už hotová, skladujeme ju v chladničke, alebo mrazničke, inak bude proces kvasenia pokračovať ďalej.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac