Dolce vita? Poďte, užívajme si ho!
dolce vita? poďte, užívajme si ho!

Dolce vita? Poďte, užívajme si ho!



Milujete sviatočný zhon, ale niekedy máte dosť jednotvárnych, zimných, sivých dní? V mojom novom článku sa pokúsim vniesť do zamračených všedných dní trochu talianskeho životného štýlu.

Ste pripravení? Môžeme sa v duchu vydať do Talianska?

Pokiaľ ste teraz spozorneli, potom pravdepodobne aj vy patríte medzi tých, ktorí keď začujú slovné spojenie „dolce vita”, vo svojich myšlienkach sa okamžite vydajú do stredomorských oblastí.

Absolvujú romantické prechádzky na piazzách, pritom si pochutnávajú na krémovom gelate, na miestnom trhu ovoniavajú voňavé, čerstvé, šťavnaté ovocie, navštevujú pomarančové sady. Počúvajú árie z opery, prechádzajú sa po úzkych uličkách, alebo starovekých zrúcaninách, alebo sa kochajú v renesančných maľbách.

Faktom je, že pojem dolce vita dnes spájame s talianskym životným štýlom.

Ale vedeli ste, že samotný pojem „sladký život” v skutočnosti pred rovnomenným filmom Federica Felliniho v skutočnosti ani neexistoval?

Sladký život pred a za fontánou

V roku 1960 bol nakrútený film s názvom Dolce Vita v hlavnej úlohe s Marcellom Mastroiannim, jeho najznámejší úryvok si dokáže pripomenúť aj ten, kto nevidel celý film: nádherná Anita Ekberg sa vo večerných šatách kúpe v nočnej, Rímskej fontáne di Trevi.

Dielo sa vo svojej dobe považovalo za škandalózne, nakoľko sladký život vo filmovom svete ani náhodou neznamenal nevinnú prechádzku, o to viac však dekadenciu, hedonizmus, hýrenie, rozpad, rozčarovanie hlavných hrdinov.

Nadpis však veľmi rýchlo začal žiť vlastný život a urobil veľkú kariéru takmer na celom svete, čiže sa nezávisle od filmu stal výrazom pre taliansky životný štýl.

Samotný stredomorský životný štýl však existoval aj predtým.

Je ťažké vymenovať, čo všetko sem patrí: veselosť, spontánnosť, rodinná súdržnosť, vychutnávanie si krás života, siesta, pohodlné, pomalé, premyslené tempo. Prípadne jednoduchá, ale o to chutnejšia stredomorská kuchyňa, používajúca čerstvé suroviny.

(Pokiaľ túžite po božsky chutnom, nenapodobiteľnom domácom, talianskom jedle, vyskúšajte pesto genovese (Janovské), ktoré sa pripravuje veľmi jednoducho, jeho recept som v minulosti zdieľala v blogu.)

Sladký život vo vašej kúpeľni

Keby ste chceli talianske rozmaznávanie cítiť aj na svojej pokožke, v prvom rade odporúčam pomarančovo-čokoládové Mydlo Dolce Vita, ktoré pripomína sladký život aj dvomi spôsobmi.

Omamný pomarančový esenciálny olej predstavuje bezstarostný, nevinný sladký život. Exotický bergamot, zamatový kakaový prášok a voňavý, hnedý trstinový cukor zase nespútané, takmer až hriešne vychutnávanie života.

Fanúšikovia Manny spomínajú najmä božskú, osviežujúcu, zamilovania hodnú vôňu mydla Dolce Vita, jeho bohatú penu, sviežosť, krémovitosť, hodvábnu mäkkosť.

Jeho mnohostrannosť sa nezaprie: podobne ako ostatné prírodné Manna mydlá bez chemikálií aj toto časom nahradí vaše syntetické mydlo, sprchový gél. Je vhodnou starostlivosťou aj pri rannej, alebo večernej hygiene. Je ideálne pre všetky typy pleti, môžete ho použiť pri sprchovaní, alebo čistení tváre.

Vôňa sladkého pomaranča je skutočne taká omamná, že keď si ju raz zamilujete, budete ju chcieť cítiť znova a znova. Môžete ho schovať hoci aj do svojej skrine, aby čarovnú, príjemnú vôňu pomaranča do seba vsiakli aj vaše šaty.

Pomaranč je hrejivou spomienkou aj v Manne: v roku 2011 bol 100% čistý Pomarančový esenciálny olej jednou z prvých Mánn – u mňa patrí aj od tej doby medzi najväčších favoritov (aj preto sa dostal do mydla).

K stredomorskému vidieku patrí aj pohľad na olivovníky, mydlová špecialita Dolce Vita pripomenie z Talianska aj toto: okrem kokosového a ricínového oleja vďačíme za jeho rozmaznávajúcu starostlivosť aj výživnému olivovému oleju.

Vychutnávajte si sladký život neodolateľnými Mannami!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac