Čo so sebou prináša globálne otepľovanie?
Čo so sebou prináša globálne otepľovanie?

Čo so sebou prináša globálne otepľovanie?



Dnes už okolo klimatických zmien nemôžeme prejsť bez povšimnutia. Stále teplejšie letá, roztápajúca sa Antarktída a rôzne extrémne poveternostné javy poukazujú na to, že niečo nie je v poriadku. Kľúčom je aj v tomto prípade zodpovednosť: pokiaľ každý z nás urobí preto čo i len kúsok, okamžite urobíme pre svoju planétu veľmi veľa.

New York Times minulý rok vytvoril kalkulačku, ktorá ukáže, koľko dní priemerne musíme ročne, a museli sme v minulosti, pretrpieť v teplote nad 32 stupňov Celzia. Asi nie je prekvapujúce, že je to stále viac, ale skutočne šokujúce je to, keď sa pozrieme, ako sa to týka rôznych častí našej Zeme. Podľa vedcov bude jedným z najväčších porazených v dôsledku klimatických zmien India, ktorá už teraz trpí horúčavami, a kde už tento rok na niektorých miestach atakovala teplota 50 stupňov. Ani ľudia žijúci v iných, vlhkých oblastiach, nepochodia dobre, pretože tam je tiež teplo a pocitová teplota ešte vyššia.
Pokiaľ vychádzajúc z osobných skúseností má ešte niekto stále pochybnosti, či sú letá skutočne teplejšie, potom je dobré uvedomiť si, že na základe celosvetových meraní patrí posledných päť rokov medzi doteraz najteplejšie na celom svete.

Situácia je taká vážna, že na základe odvážnejších odhadov spôsobí zvyšujúca sa teplota do roku 2100 smrť viac ako 9 miliónov ľudí. Navyše sa otepľovanie dotkne, žiaľ, pravdepodobne práve najchudobnejších oblastí, pretože na týchto miestach je veľmi slabé hospodárstvo, ale v skutočnosti to pocítime všetci, pretože budú problémy so zásobami potravín a pitnej vody.

Pri počúvaní týchto zlých správ sa vynára otázka, kto je za to všetko zodpovedný? Značná časť vedcov je toho názoru, že príčinou čoraz dlhšie trvajúcich a silnejších horúčav sú emisie skleníkových plynov, čiže ľudská činnosť: nekontrolované plytvanie a znečisťovanie životného prostredia. Je však potrebné poznamenať, že úloha človeka pri klimatických zmenách nie je natoľko jednoznačná, na čo dobre poukazujú diskusie okolo topenia sa ľadu v Antarktíde. Podľa vedcov sa z Antarktídy denne odlomí 75 000 kilometrov štvorcových ľadu, pretože sú tam také silné búrky, že rozlomia tenšie vrstvy ľadu. I keď veľmi veľa príznakov poukazuje na to, že dôvodom týchto silných búrok sú práve klimatické zmeny, nie je možné tvrdiť to s úplnou istotou. Dôvodom je, že rozlohu ľadu je možné skúmať iba v posledných 40 rokoch, na základe satelitných snímok. Z vedeckého hľadiska je tento časový interval veľmi krátky na to, aby sa mohli robiť dlhodobé závery. Podľa niektorých vedcov môže byť zmena rozmerov ľadu aj výsledkom prirodzeného procesu, ktorý sa deje v dlhšom časovom horizonte, než aký môžu vedci zmapovať.

Klimatické zmeny sú teda s veľkou pravdepodobnosťou výsledkom ničivej ľudskej činnosti, ale úlohu v tom zohrávajú aj prirodzené procesy v prírode. Ale skôr, ako z toho budeme úplne frustrovaní, mali by sme sa na chvíľu zastaviť. Predstavte si, že každý globálny jav sa skladá z drobných činností. Práve preto skutočne zaváži, či zbierate odpad selektívne, ale nie je jedno ani to, či si so sebou na nákupy zoberiete textilnú tašku, aby ste nemuseli kupovať umelohmotné sáčky.

V Manne veľmi veľa pracujeme na tom, aby sme mohli znížiť svoju ekologickú stopu, napríklad pri balení esenciálnych olejov sme sa vzdali papierových krabičiek, z obalov mydiel sme vynechali umelú hmotu.

Okrem toho sú, samozrejme, všetky naše zložky prírodnými surovinami bez chemikálií, ktoré sú priamym darom prírody. Kúpou produktov od Manny sa preto nestaráte iba o svoju pokožku, ale prospievate aj našej planéte. Verím, že všetci sme zodpovední za to, ako sa vyvinie osud našej Zeme, a ako sa podarí zabojovať proti globálnemu otepľovaniu. Toto zmýšľanie odzrkadľuje aj to, že uvedomelosť voči životnému prostrediu je súčasťou filozofie Manny a vždy, keď si vyberiete nás, sa vám Zem zavďačí.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac