Čo nikdy nie je neskoro vedieť o palmovom oleji

Čo nikdy nie je neskoro vedieť o palmovom oleji

Viete, čo je to palmový olej? Možno ho denno-denne používate aj vy.

Hoci to nie každý z nás vníma rovnako, vo svete sa naozaj schyľuje k vážnej ekologickej katastrofe. A týka sa nás všetkých: vás, vašich susedov ako aj neznámeho človeka, stojaceho za vami v rade pri pokladni. Takmer každý sa nevedome zúčastňujeme na spoločnom pustošení sveta, ktoré má nedozierne následky aj v tisícky kilometrov vzdialených kútoch našej planéty.

Veď si len predstavte, že aj na najkrajšom mieste sveta, v Indonézii (napr. na Borneu alebo Sumatre) prebieha práve teraz plienenie a devastácia jej unikátu – rozsiahlych dažďových pralesov. Situácia je podobná aj v Malajzii, v Kolumbii a v Sierra Leone. Práve kvôli zakladaniu palmových plantáží nadobúda poškodzovanie pralesov čoraz väčšie rozmery ničením prirodzenej vegetácie a hubením divej zveri. Všetko je to však len následok ľudskej pohodlnosti – aj tej vašej. Pracovníci istej organizácie sa aj teraz snažia zachrániť ohrozené druhy orangutanov pred ťažkou technikou devastujúcou ich prirodzené domovy - dažďové pralesy v Indonézii.

(Zdroj: The Times)

Viete, čo je to palmový olej? Možno ho denno-denne používate aj vy.

Palmový olej sa získava lisovaním plodov palmy olejnej. Tento druh oleja patrí vo svete medzi najpoužívanejšie rastlinné oleje, jeho výroba je totiž extrémne lacná: od produktov v potravinárskom a kozmetickom priemysle, až po základné suroviny na výrobu pohonných hmôt a palív. Nachádza sa v zmrazených polotovaroch, v pochutinách, v pleťových krémoch a v ďalších produktoch dennej spotreby. Z palmového oleja sa metódou alkalickej hydrolýzy (zmydeľňovanie alebo saponifikácia) vyrába aj krmivo pre zvieratá.

Skutočne všestranná surovina, ktorá má neblahé následky na zdravie a v celosvetovom meradle spôsobuje vážnu ekologickú katastrofu

Nadmerná konzumácia palmového oleja spôsobuje vážne poškodenie ľudského organizmu pôsobením nasýtených mastných kyselín, ktoré obsahuje. Zároveň je hrozbou pre prírodu a celé životné prostredie. Keďže je palmový olej vskutku všetranne využiteľný a vyrába sa z neho množstvo produktov, jeho spracovanie má aj svoju privysokú cenu. A tou je neúmerné drancovanie nášho okolia.

Zanikajú dažďové pralesy, čo, prirodzene, vedie k záhube viacerých rastlinných a živočíšnych druhov. Najohrozenejším druhom sú červené primáty – orangutany, žijúce v Indonézii, na ostrovoch Borneo a Sumatra.

Orangutany a hrozba ich vyhynutia

Predstavte si jedno veľké futbalové ihrisko. Teraz svoju predstavu rozšírte na šesť rovnako veľkých futbalových ihrísk. Približne takáto plocha dažďových pralesov zmizne každodenne z povrchu zemského, aj preto týmto nadmieru inteligentným a mierumilovným tvorom, tak podobným človeku svojou genetickou výbavou, hrozí strata ich prirodzeného domova, strata bezpečia a hrozba uhynutia.

Zmätené a unikajúce orangutany sa dostávajú do smrteľného nebezpečenstva, ťažká technika pustošiaca ich domovy totiž ničí všetko, čo jej príde do cesty. Zvieratá, ktoré túto hrôzu prežijú, sú nedostatkom potravy prinútené obhrýzať palmové sadenice – čo však vedie opäť k ich vyhubeniu, pretože miestni obyvatelia ich považujú za škodcov.

Koľko z nich zahynie ? Oficiálne údaje sú alarmujúce: denne zahynie v celosvetovom meradle 6-12 orangutanov, čo znamená, že približne za tri roky hrozí zánik celej populácie týchto červených primátov.

Čo je dobré vedieť o palmových plantážach?

Akonáhle sa niekde zasadí priesada olejovej palmy, na takejto pôde už nikdy nemôže vyrásť prales. Korene olejovej palmy totiž produkujú látku, ktorá až po desaťročia znemožní život iného rastlinného druhu. Popri Indonézii visí veľká hrozba aj na Afrikou, pretože neustále rastúcim nárokom investorov, produkujúcich obrovské množstvo všestranne využiteľného palmového oleja, musia ustupovať stále dalšie a ďalšie oblasti dažďového pralesa.

Najväčší spotrebitelia palmového oleja – India, Čína a Európa

Medzinárodná iniciatíva: trvalo udržateľné palmové plantáže

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) neustále pracuje na tom, aby združil organizácie cielene využívajúce palmový olej. Takto vzniklo združenie Okrúhly stôl pre trvalo udržateľnú produkciu palmového oleja. Jeho cieľom je nájsť prijateľný spôsob podpory a rozvoja používania palmového oleja bez zbytočného klčovania daždových pralesov.

Dnes už má združenie 340 členov (medzi nich patria pestovatelia olejových paliem, maloobchody, banky, investori, výrobcovia spotrebných produktov a mimovládne organizácie), čo je nepochybne povzbudivý a pozitívny vývoj, stále je to však len kvapka v mori.

Členovia združenia vytvorili systém „Book & Claim“, na základe ktorého sa pestovateľom olejových paliem udeľujú certifikáty GreenPalm. Tento uzavretý systém je určený na podporu produkcie palmového oleja pochádzajúcej výlučne z trvalo udržateľných fariem, čoho dôkazom je aj ochranná známka. Našťastie sa objavuje čoraz viac výrobkov opatrených touto ochrannou známkou aj na regáloch obchodov v Maďarsku.

Štastlivec, ktorý prežil. Orangutanom hrozí celkové vyhynutie.


Čo môžete urobiť VY?

Každý z nás má možnosť slobodne sa rozhodnúť. Ak sa pri kúpe výrobku  budete riadiť pravidlom nekupovať žiaden produkt obsahujúci palmový olej, spravíte veľa pre to, aby veci nabrali pozitívny spád. Väčšina tovaru každodennej spotreby má svoju alternatívu v podobe výrobku bez obsahu palmového oleja. Ak sa vedome rozhodnete použiť práve tento, pomôžete zastaviť nezmyselné plienenie. Bezbranné, nevinné a hladujúce orangutany, ktorých genetická výbava sa len v 3% líši od tej vašej, nemajú na výber. Ale vy ho máte.

Postavte sa za nich, prikloňte sa na stranu života bez palmového oleja !

Naliehavo pociťujeme potrebu, aby sa fakty o hrozbe vážnej ekologickej katastrofy dostali k čoraz väčším masám, aj preto sme sa rozhodli zostaviť vlastný zoznam  možností, ktoré môžeme v tejto veci vykonať. 




Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • 6 dôvodov, prečo sa oplatí rozmaznávať pokožku vínom

    6 dôvodov, prečo sa oplatí rozmaznávať pokožku vínom

    Hrozno a jeho blahodarné účinkyČervené odrody hrozna obsahujú zmes veľmi hodnotných účinných látok: polyfenoly (resveratrol a jeho deriváty), flavonoidy (kvercetín a katechín), ale aj množstvo trieslovín.

    Pozrieť
  • z čoho sa pripravujú manna výrobky?

    Z čoho sa pripravujú Manna výrobky?

    Uvádza sa pri nich, že sú organické – nie je to teda znakom najlepšej kvality?Čoraz častejšie sa vyskytujú informácie o tom, že kozmetické prípravky dostupné na trhu obsahujú toxické látky.

    Pozrieť
  • prírodné maslá – ako z nich vyťažiť maximum?

    Prírodné maslá – ako z nich vyťažiť maximum?

    Prírodné maslá – ako z nich vyťažiť maximum? Pokožka je najväčším orgánom ľudského tela a jej vzhľad môže byť značne ovplyvnený viacerými faktormi. Na pokožke sa bežne prejavujú problémy zdravotného charakteru, jej dehydratácia (vnútorná), zmeny teplôt a iné činitele.

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac