Avokádo: predsa len nie je také dobré, ako ste si to mysleli?
avokádo: predsa len nie je také dobré, ako ste si to mysleli?

Avokádo: predsa len nie je také dobré, ako ste si to mysleli?



O zdraviu prospešných vlastnostiach avokáda už boli recitované celé ódy, už aj ja som vám písala o jeho pozitívnych vlastnostiach a rozprávkovej chuti. Napriek tomu odporúčam, aby ste to s konzumáciou tejto exotickej zeleniny nepreháňali, lebo jej pestovanie je už také rozšírené, že to má negatívny vplyv na životné prostredie.

Napadlo by vás niekedy, že jedením hrianok s avokádom prispievate k zničeniu lesnatých častí Mexika? „Hlad“ západného sveta po avokáde v posledných rokoch vzrástol natoľko, že v Mexiku zničia ročne niekoľko tisíc hektárov lesov, aby na ich mieste pestovali avokádo. Okrem toho, že tým ničia lesy, ktoré sú „pľúcami“ krajiny, ohrozujú aj život obyvateľov. Avokádové plantáže totiž vyžadujú na zavlažovanie obrovské množstvo vody a už čoskoro budú ohrozovať aj zásoby pitnej vody obyvateľov.

Napriek smutným vplyvom na životné prostredie, trendy, žiaľ, neukazujú, že by popularita avokáda klesala. Dokonca sa momentálne považuje za jednu z najpopulárnejších zelením na svete. Niet preto divu, ak je v Mexiku popri pašovaní drog jednou z najvýnosnejších obchodov pestovanie avokáda.

Samozrejme, toto som nenapísala preto, aby som vás odstrašila, a aby ste už od teraz nikdy nejedli avokádo. Chcela som iba posvietiť na to, že ak môžete, potom ho konzumujte s mierou, napríklad vtedy, keď iné sezónne ovocie a zeleninu veľmi nenachádzate, napríklad v zimnom období. Pre organizmus je najlepšie, pokiaľ uprednostňujete aktuálne, sezónne suroviny, lebo v nich sa nachádza najviac vitamínov a minerálnych látok. Tým prospejete nielen sebe, ale aj našej planéte, pretože ju tým ochránite pred obrovskými emisiami oxidu uhličitého, ktoré súvisia s rozvozom avokáda. Navyše, pokiaľ si do nákupného košíka nebudete vkladať importovaný tovar z niekoľkých tisíc kilometrových vzdialeností, podporíte aj domácich producentov zeleniny a ovocia.

Keď by ste predsa len kupovali avokádo, potom odporúčam, aby ste hľadali avokádo s označením „fair trade”, alebo avokádo z udržateľných hospodárstiev, pretože tu si môžete byť istí, že počas jeho pestovania dbali aj na ochranu životného prostredia a zohľadnené boli aj etické faktory.

Riešením môže byť aj to, pokiaľ kôstku avokáda zasadíte, i keď je veľmi malá pravdepodobnosť, že z neho zozbierate vlastné avokádo vhodné na zjedenie. Najprv nastrkajte do kôstky tri špáradlá a vložte ho do pohára vody, aby bolo do polovice ponorené. Po niekoľkých týždňoch sa potom objavia malé korienky, tieto nechajte narásť do veľkosti približne 15 cm, potom ich zastrihnite na polovicu, aby boli korene silnejšie. Po pár týždňoch ho môžete zasadiť do črepníka.

Pokiaľ sadenie avokáda vyskúšate, v komentári radi uvidíme fotografie!:-)

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac