Ako udržať optimálnu vlhkosť vzduchu v našich domovoch aj v zime?
ako udržať optimálnu vlhkosť vzduchu v našich domovoch aj v zime?

Ako udržať optimálnu vlhkosť vzduchu v našich domovoch aj v zime?



Častokrát cítite v zimných mesiacoch že je vaša pokožka suchšia, hoci ju ošetrujete obvyklým spôsobom? Chyba nie je vo Vašom prijímači: na vine je suchý vzduch.
Suchý vzduch v miestnosti vzniká v dôsledku vykurovania a jednoduchej zákonitosti: teplý vzduch absorbuje viac vlhkosti ako studený. Suchý, prekúrený vzduch bez dostatočnej vlhkosti vysušuje nielen pokožku, ale aj sliznice dýchacích ciest, ktoré sú tak menej odolné voči patogénom a stávajú sa náchylnými na respiračné ochorenia. Medzi ďalšie príznaky patrí aj kašeľ, či nepokojný spánok. Optimálna relatívna vlhkosť vzduchu je 40-60%, ideálna teplota miestnosti je 22˚C.(Relatívna vlhkosť vzduchu predstavuje percento, do akej miery je vzduch danej teploty nasýtený vodnou parou, ktorú dokáže maximálne udržať.)

Rovnako ako príliš suchý vzduch, neprospieva ani príliš vysoká vlhkosť vzduchu…


...pretože pôsobí nepriaznivo na našu tepelnú pohodu, okrem toho napomáha množeniu roztočov a plesní .
V dnešnej dobe je možné dostať rôzne druhy elektrických zvlhčovačov vzduchu, ale ak sa rozhodnete vyriešiť problém bez nich,

ponúkame Vám niekoľko tipov:


  • Izbové rastliny
  • Rastliny počas svojho rastu uvoľňujú vlhkosť. Najlepšie je pestovať ich v tradičných kvetináčoch, pretože aj týmto spôsobom sa odparuje vlhkosť do ovzdušia. Veľkolisté izbové rastliny (napr.fikus, banánovník) dokážu zásobovať kyslíkom aj uzavreté priestory.
  • Len o niekoľko stupňov chladnejšie
  • Ak znížite teplotu vzduchu o niekoľko stupňov, zvýšite tým vlhkosť. Ideálna teplota miestnosti je 22 ° C. Ak Vám je zima, radšej si oblečte sveter, ušetríte tým nielen vlhkosť ale aj peniaze!
  • Domáci zvlhčovač vzduchu
  • Položte na radiátor nádobu s vodou a domáci zvlhčovač máte už aj hotový. Môžete pridať aj niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Napr. vyparovaním citrónového oleja môžete dezinfikovať patogény až dvakrát: raz vďaka nie príliš vlhkému vzduchu a druhýkrát pre antibakteriálny účinok citrónového oleja

Čo by ste povedali na tanier lahodnej, horúcej polievky?

Ak máte kuchyňu prepojenú s obývačkou, do zvlhčovania vzduchu môžete zapojiť aj varenie. Napr. ak ohrievate vodu v nádobe, nepoložte naň pokrievku - ohrievajte pri nižšej teplote - získate tak vodnú paru do ovzdušia navyše.

A čo tak horúci večerný kúpeľ?


Aj Vy sa radi ponoríte počas chladných zimných večeroch do horúceho kúpeľa? Otvorte po kúpeli dvere kúpeľne dokorán a nechajte aby vlhká para prenikla do ostatných miestností. Ak do kúpeľa pridáte aj liečivé rastliny či esenciálne oleje, zažijete pravý aromaterapeutický zážitok!

  • Večerné pranie bielizne
  • Perte a vešajte bielizeň vo večerných hodinách, sušiace sa prádlo zabezpečí zvhčovanie vzduchu počas noci.
  • Manuálne zvhčovanie pre menej pohodlných
  • Ručným rozprašovačom (ktorý používate aj na postrek rastlín) z času na čas vystreknite niekoľko kvapiek vody do vzduchu ( môžete pridať aj esenciálne oleje - pred použitím dôkladne potrepte). Samozrejme tento spôsob nefunguje dlhodobo…
  • Soľná lampa - estetický a zdraviu prospešný doplnok
  • Zaobstarajte si soľnú lampu - oplatí sa. Jej oranžové svetlo Vám navodí nielen príjemný pocit tepla, ale okrem toho uvoľňuje aj negatívne ióny vzduchu - a to všetko v pozitívnom zmysle slova. Čo to presne znamená, Vám prezradím nabudúce!

Ako bojujete proti suchému vzduchu u Vás doma Vy?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac