Ako bojujete proti patogénom? 15 október: Svetový deň umývania rúk
ako bojujete proti patogénom? 15 október: svetový deň umývania rúk

Ako bojujete proti patogénom? 15 október: Svetový deň umývania rúk



Pandémia si posvietila na jednu mimoriadne dôležitú vec, ktorá sa „v čase mieru” často nespomína: na úlohu umývania rúk v rámci prevencie ochorení. Prečo je to tak dôležité?

 

Robíme to (pravdepodobne) niekoľkokrát denne, no predsa si neuvedomujeme jeho skutočnú dôležitosť: umývanie rúk.

 

Prečo je pravidelné umývanie rúk dôležité?

Časťou nášho tela, ktorá je najviac vystavená nečistotám, sú práve naše ruky. Zamyslime sa nad tým, koľkých predmetov sa dotýkame na pracovisku, počas cestovania, pri nákupoch, alebo hoci aj doma, ktorých sa dotkli iné osoby, alebo boli rôznymi spôsobmi znečistené. Problém je v tom, že baktérie sa množia extrémne rýchlo a niektoré sú schopné prežiť ukryté na rôznych povrchoch niekoľko hodín, dní, iné dokonca aj dlhé týždne. Navyše v posledných rokoch spôsobujú narastajúci problém tzv. rezistentné patogény, ktoré sú odolné voči liekom a antibiotikám. Rovnako znepokojujúce je aj to, že patogény, ktoré boli predtým charakteristické iba v priestoroch nemocníc, sa v našom každodennom prostredí objavujú stále častejšie.

 

Podľa jednotného názoru lekárov je najúčinnejšou ochranou proti nim: pravidelné a dôkladné umývanie rúk!

 

Chráni nielen pred infekciami dýchacích ciest, významná časť ochorení sa totiž šíri čiastočne alebo výlučne kontaktom. Okrem iného zohráva kľúčovú úlohu v prevencii šírenia rôznych hnačkových ochorení a ochorení pečene.

 

Ako, kedy, ako dlho?

Nestačí len tak si umývať ruky, spôsob umývania je tiež veľmi dôležitý. Dôvodom je, že väčšina ľudí si neumýva ruky dôkladne, resp. dostatočne dlho. Obrazové návody, ako to robiť správne, možno nájsť na mnohých webových stránkach. Aby bolo umývanie rúk skutočne účinné, musí trvať najmenej 20 sekúnd a musia byť dotknuté všetky oblasti ruky: dlaň, priehlavok ruky vrátane prstov, na ktoré mnohí zabúdajú.

 

Otázka „kedy“ je tiež rovnako dôležitá. Nikoho by nenapadlo, koľko ľudí zabúda aj na to, čo nám bolo v detstve neustále prízvukované: pred jedlom si bezpodmienečne musíme umyť ruky. A koľko ľudí myslí na to, že je to potrebné napríklad po zakašľaní, kýchnutí, alebo po pohladení zvierat, dokonca aj pred začatím prípravy jedla? Mimochodom, kašeľ a kýchnutie: viete, že v takýchto prípadoch je „vhodné“ používať vreckovku? Ak ju práve nemáme po ruke, nie je práve najšťastnejšou voľbou vykašliavanie do rúk, pokiaľ následne nemáte možnosť umyť si ruky. Podľa odborníkov je v tomto prípade najlepším riešením kašeľ, alebo kýchnutie, do lakťového záhybu: táto časť tela väčšinou neprichádza do styku s inými povrchmi, takže šanca na následné šírenie prípadných patogénov je minimálna. Ďalšie dôležité pravidlo: po tom, čo si po príchode domov vyzujeme topánky a odložíme kabát, je umytie rúk prvou dôležitou činnosťou!

 

Ešte jedna dôležitá otázka: čím?

Už iba to si musíme ujasniť, čím si čistiť ruky. Podľa jednomyseľného názoru zdravotníckych pracovníkov a odborníkov je umývanie rúk obyčajným, bežným mydlom dostačujúce, pokiaľ sa vykonáva dostatočne dlho, správne a s potrebnou frekvenciou. A pokiaľ sme mimo domu a možnosť umyť si ruky mydlom nie je daná, majme pri sebe pre takýto prípad, dezinfekčný, čistiaci prostriedok na ruky na báze alkoholu, ktorý je možné používať aj bez vody.

 

Pokiaľ chcete byť ku svojej pokožke šetrnejší, odporúčam používať jemné prírodné mydlá vyrobené z kvalitných rastlinných olejov, bez pridania zbytočných chemikálií.

 

V Manne nájdete mydlo, ktoré bolo vyvinuté vyslovene na umývanie rúk, a tým je COCO mydlo na ruky s olivovým olejom a levanduľou. Okrem vyživujúcich olejov sa mydlo stará a ošetrenie rúk pridaným glycerínom a za rozmaznávajúci zážitok je zodpovedná vôňa levandule, pochádzajúca z čistého esenciálneho oleja.

 

Pokiaľ túžite po rozmaznávaní bez zbytočných vôní, máte možnosť vyskúšať dve ďalšie jemne ošetrujúce a čistiace mydlá: COCO mydlo s bambuckým maslom a Mydlo z extra panenského olivového oleja.

 

Ak sa pohnete von zo svojho domova, vložte si do tašky Osviežujúci sprej na ruky s glycerínom, ktorý budete mať po ruke zakaždým, keď si potrebujete očistiť ruky.

 

Následkom častého umývania rúk, obzvlášť v chladnom počasí, si pokožka rúk vyžaduje extra starostlivosť. Pre tento účel môžete použiť Krém na ruky s bambuckým maslom a výťažkom z hroznových listov, ktorý je vyrobený z prírodných zložiek a očarí vás korenisto - citrusovou vôňou.

 

Ponúkame skutočne jednoduché a účinné zbrane proti patogénom, však? Nezabúdajme na ne! ?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac