5 vecí, ktoré musíte vedieť o opaľovaní
5 vecí, ktoré musíte vedieť o opaľovaní

5 vecí, ktoré musíte vedieť o opaľovaní



Je len málo takých tém, o ktorých môžeme čítať toľko protichodných informácií, ako o opaľovaní. Pozbierala som pre vás 5 zaujímavostí, aby ste mohli žiarivé, životodárne lúče slnka vychutnávať bezpečne!

  • Vaša pleť má „pamäť”

Spálenie slnkom, žiaľ, nie je také ako bežné ochorenie, ktoré vyliečime, potom naň zabudneme. Keď sa vám počas života stalo už viackrát, že ste sa na slnku vážne spálili až natoľko, že sa vytvorili bolestivé pľuzgiere, potom sa vám pokožka ošúpala, tak sa na tieto príhody pokožka pamätá. Čo to presne znamená? To, že keď sa vám na slnku znova stane takáto nehoda, potom sa už regenerácia nezačne na nule, bude si vyžadovať viac času, viac vás to potrápi a s väčšou pravdepodobnosťou sa môžu na pokožke vytvoriť zhubné zmeny. Veľmi často zaváži spálenie sa v detstve. Samozrejme nemusíte prepadať panike, preto radšej odporúčam, aby ste vždy mali pri sebe bielu košeľu s dlhým rukávom z ľanového vlákna, ktorú si, keď sa vám zdá, že vás začína páliť slnko, môžete obliecť. Pokiaľ máte citlivú pleť a spálenie je pre vás každé leto opakujúcim sa problémom, potom sa opaľovaniu vyhýbajte a raz ročne sa zúčastnite skríningu rakoviny kože.

  • Kúra prírodným vitamínom D

Opaľovanie pomáha organizmu produkovať vitamín D, k tomu si však nemusíte ľahnúť na priame slnko. Odporúčam, aby ste ešte v skorých ranných hodinách, ale v každom prípade doobeda do 10 hodiny, trávili na slnku desať minút. Toto vám pomôže prebudiť organizmus a naštartovať syntézu vitamínu D. Mali by ste však vedieť, že nie je isté, že výlučne zo slnečných lúčov sa organizmus dostane k potrebnému množstvu vitamínu D, pretože jeho vstrebanie si vyžaduje čas, pričom sprchovanie ho z kože priam vymyje, používanie krémov na opaľovanie zase jeho vstrebaniu jednoznačne bránia. Preto sa možno oplatí konzumovať jedlá s obsahom vitamínu D, alebo doplniť hladinu vitamínu D doplnkami výživy.

  • „Zlepšovač“ nálady

Dotyk slnečných lúčov na pleti a stále viac svetla badateľne prospieva našej nálade. Keď sa vám podarí zhnednúť prirodzene a bezpečne, potom to urobí veľmi dobre nielen vášmu sebavedomiu, ale aj vašej duši. Hlavu si však pred slnkom chráňte za každých okolností, vždy majte na nej klobúk, alebo sa snažte umiestniť tak, aby bola horná časť tela vždy v tieni.

  • Účinok na skrášlenie pleti

Určite ste si už všimli, že po každej dovolenke pri mori je vaša pokožka ako znovuzrodená. Slnečné lúče a slaná voda majú dezinfekčný a mierny peelingový účinok, preto sa môže stať aj to, že príznaky niektorých kožných problémov, akými sú napríklad ekzém, psoriáza, alebo akné, sa dočasne zmiernia. Odporúčam, aby ste na konci dňa naniesli na ešte vlhkú pokožku Manna Organický panenský kokosový olej. Nezabudnite ani na svoje vlasy. Vplyvom slnka môžu vyschnúť a začať sa lámať. Do svojich vlasov vysušených uterákom vmasírujte arganový olej, doslova sa po ňom znovuzrodia! Svoju pleť si môžete skrášľovať aj počas dňa: nastriekajte si na telo Manna kvetinové vody, ktoré vás v horúčave osviežia, schladia a svojimi okúzľujúcimi vôňami vám navodia dobrú náladu.

  • Citlivosť na chemikálie

Je možné, že vás to nikdy nenapadlo, ale existuje viac takých liekov, alebo chemikálií, ktoré sa dostanú na pokožku, ktoré samé o sebe nespôsobia alergiu, avšak vplyvom slnečného žiarenia produkujú silné príznaky. Odporúčam, aby ste vždy požiadali svojho lekára o radu a dôkladne si prečítali príbalové letáky svojich liekov, aby ste zistili, do akej miery spôsobuje daný prípravok citlivosť na slnko.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac