5 surovín z kuchyne, ktoré sú dokonalými čistiacimi prostriedkami
5 surovín z kuchyne, ktoré sú dokonalými čistiacimi prostriedkami

5 surovín z kuchyne, ktoré sú dokonalými čistiacimi prostriedkami



Čistiace prostriedky zo špajze a z poličiek kuchyne? Pravdepodobne by vás ani nenapadlo, koľko surovín existuje v kuchyni, ktoré čakajú iba na to, aby ste ich vyskúšali aj ako čistiace prostriedky. Osviežte si trochu svoj repertoár domácich prostriedkov a použite poklady z kuchyne na vyleštenie svojho bytu!

Pokiaľ viete, ktoré sú na čo dobré a v akej forme s nimi môžete upratovať, suroviny z kuchyne môžete využiť aj celkom kreatívne. Len sa zamyslite nad tým, že naše prababičky nemali k dispozícii toľko hotových čistiacich prostriedkov z obchodov, napriek tomu bol u nich vždy poriadok a čistota. V kuchyni bolo vždy k dispozícii všetko dobré, čím sa doma dala vyčarovať žiarivá čistota.

Používanie alternatívnych „čistiacich prostriedkov” je okrem toho, že je to kreatívne a účinné, je aj priateľské k životnému prostrediu, pretože sú v plnej miere prírodné, bez syntetických chemických látok. Ani nehovoriac o tom, že nimi môžete veľmi veľa ušetriť! Pozrime sa teda, z ktorých potravín sa môžu stať najlepšie čistiace prostriedky!

Ukážem vám pár prekvapujúcich príkladov, ktoré sa Vám určite oplatí vyskúšať!

Zemiaky
Možno to znie neuveriteľne, ale surovými zemiakmi môžete do čista vyšúchať dvere, kuchynskú linku, alebo okenné rámy, ale od tejto surovej zeleniny budú žiarivé aj sklenené povrchy. Len očistite jeden zemiak, rozrežte ho na polovicu a „leštiaci” prostriedok je hneď hotový. Keď zemiaky uvaríte a do ich šťavy namočíte strieborné predmety a príbor, budú nádherne žiariť. Môžete nimi čistiť aj sčernené strieborné šperky, budú sa potom znova ligotať.

Citrón
Citrón je nielen zdrojom vitamínu C, ale aj účinným prostriedkom proti vodnému kameňu a bežným čistiacim prostriedkom. Šťavu z jedného citróna vytlačte na 5 polievkových lyžíc soli, touto pastou môžete vyčistiť celú kúpeľňu, počnúc vaňou a umývadlom, až po batériu s vodným kameňom. Odporúčam, aby ste najprv nechali účinkovať bielu pastu na problematických miestach 20-25 minút, len potom ich začnite drhnúť. Keď chcete vyčistiť mikrovlnnú rúru, potom do misky vlejte vodu, vytlačte do nej šťavu z citróna a vložte do mikrovlnky na 1-2 minúty. Keď voda zovrie a citrónová para naplní vnútro mikrovlnnej rúry, uvoľní usadeniny, ktoré potom môžete pomocou špongie ľahko utrieť. Aj varnú kanvicu môžete ľahko zbaviť vodného kameňa, keď v nej necháte zovrieť citrónovú vodu, potom vodu plnú usadenín vylejte. Bude žiariť čistotou.

Medvedí cesnak
Pravdepodobne je medvedí cesnak tým posledným, o ktorom by ste si vedeli predstaviť, že je vhodný na upratovanie, pritom je na tento cieľ priam dokonalý. Nie iba vôňa medvedieho cesnaku, ale aj jeho účinné látky sú totožné s cesnakovými, preto tak isto zabíja baktérie a huby. Povarte jednu kytičku približne 5 minút, k vode, v ktorej ste ho varili pridajte 2 polievkové lyžice sódy bikarbóny. Tento roztok je dokonalý na to, aby ste ním poutierali záhradný nábytok, lavice, stoly. Neznečisťujete ním životné prostredie a nemusíte sa obávať ani o pachy, pretože sóda bikarbóna zabraňuje, aby na povrchoch ostala vôňa cesnaku.

Káva
Káva je záchranným kolesom, pokiaľ chcete eliminovať nepríjemné pachy v chladničke. V blízkosti potravín by ste aj tak nemohli používať umelé voňavky, preto je najlepším riešením čerstvo mletá káva. Instantnú, alebo mletú kávu položte na tanierik a vložte do poličky v chladničke. Dokonale do seba vsiakne nepríjemné pachy, eliminuje ich, ale nemusíte sa obávať, že potraviny prevezmú vôňu kávy. Na tento účel môžete používať aj celé kávové zrnká.

Kuchynská soľ
Po obyčajnú kuchynskú soľ nesiahajte na poličku iba keď ochucujete jedlá, dokonale ju môžete použiť aj na čistenie kobercov. Na svoj starý, ošúchaný koberec jemnými pohybmi nasypte soľ, potom s kefkou s jemnými štetinami soľ dôkladne rozotrite, aby sa dostala medzi vlákna. Nechajte ju na koberci pár hodín, potom povysávajte obvyklým spôsobom. Budete prekvapení, ako bude žiarivo čistý, farby sa osviežia, budú také živé, ako keď boli nové. Soľ do seba doslova vsiakne fľaky, mastné usadeniny, môžete to využiť aj v prípade iných textílií. Najbližšie, keď sa na vaše šaty vyleje červené víno, alebo atrament, skôr ako šaty vložíte do práčky, potrite soľou, po fľaku neostane ani spomienka.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac