5 argumentov, preto ktoré sa oplatí byť vegánom
5 argumentov, preto ktoré sa oplatí byť vegánom

5 argumentov, preto ktoré sa oplatí byť vegánom



Prečo sa vám oplatí byť vegánom? Pozbierala som pre vás 5 najdôležitejších argumentov, kvôli ktorým sa vám oplatí zamyslieť sa nad tým, aby ste presedlali na vegánsky spôsob života. Samozrejme, nič nie je povinné, rozhodnutie je vo vašich rukách!

Mnohí sa ma pýtate, čo nás priviedlo k tomu, aby sme sa stali vegánskymi, a prečo hovoríme o tejto téme stále viac a viac. Vegánstvo sa skutočne stalo našou srdcovou záležitosťou, jeho dôvody by som mohla menovať celé dni, ale teraz som pre vás pozbierala 5 najdôležitejších argumentov v jeho prospech. Samozrejme nemusíte vo svojom živote urobiť drastické zmeny, len by som chcela, aby ste si nižšie vymenované argumenty premysleli, pretože reč je o veľmi všestrannej a dôležitej téme.

Zvieratá majú dušu

Žiaľ, boli sme učení tak, aby sme na zvieratá hľadeli ako na potravu, čo nič nepotvrdzuje lepšie, ako pomenovanie „hospodárske“ zviera, ktoré používajú na pomenovanie zvierat chovaných na konzumáciu. Problémom tohto je, že neexistuje „hospodárske” zviera a domáci miláčik. Všetky zvieratá cítia rovnako, majú svoj duševný svet a sú schopné precítiť radosť, smútok a bolesť rovnako ako my, ľudia. Verím, že každé zviera má právo na šťastný a dôstojný život a na to, aby nemuselo umrieť násilnou smrťou. Kvôli tomu je pre mňa vegánstvo nielen životným štýlom, ale etickou otázkou a filozofiou.

Môže poskytnúť plnohodnotnú výživu

Možno to bude znieť na prvé počutie prekvapujúco, ale vyvážená vegánska strava môže ľahko zabezpečiť všetky potrebné vitamíny a minerálne látky, ktoré organizmus potrebuje. Keď si svoj jedálny lístok vytvoríte premyslene a zohľadníte všetky aspekty, potom nebudete nevyhnutne potrebovať, aby ste konzumovali potraviny živočíšneho pôvodu. Samozrejme, keď začnete akúkoľvek diétu – vrátane vegánskej – určite konzultujte so svojím lekárom a vyžiadajte jeho radu, pretože práve on najlepšie pozná váš zdravotný stav.

Zmierňuje globálne hladovanie

Len si predstavte, koľko vody a potravy si chované zvieratá vyžadujú. Dať im značnú časť produkcie obilnín Zeme znamená obrovské plytvanie prírodnými zdrojmi. Je faktom, že mäsové výrobky si vyžadujú omnoho viac pôdy a vody, ako rastliny pestované na priamu ľudskú konzumáciu. Žiaľ, chov zvierat vyžadujúci obrovské množstvo vody spôsobuje najväčšie problémy tým komunitám, ktorých už beztak trápi nedostatok vody. Ľudia hladujú na viacerých miestach Zeme, pričom inde sa zbytočne použije niekoľko tisíc hektárov rastlín za účelom chovu zvierat.

Obmedzuje znečisťovanie životného prostredia

Vegánsky životný štýl dokáže zmierniť aj klimatické zmeny. Kravy a iné prežúvavce vylučujú plyny, ktoré spôsobujú skleníkový efekt, čím v značnej miere prispievajú ku klimatickým zmenám. Reč je o metáne a oxide dusnom a, žiaľ, tieto emisie nie je možné znížiť ani tým, že sa zvieratá chovajú v humánnejších podmienkach. Dokonca zvieratá chované na pastvinách produkujú týchto škodlivých plynov štyrikrát viac, ako zvieratá žijúce uzatvorene. Nakoľko zvieratá chované na pastvinách jedia prirodzenú stravu, čiže trávu a nie obilie, rastú onoho pomalšie, preto hmotnosť potrebnú k porážke získajú oveľa neskôr, čím vylúčia aj oveľa viac škodlivých plynov. Ani nehovoriac o tom, že lieky a antibiotiká používané pri hospodárskych zvieratách sa vrátia do ornej pôdy a do vody, čím ich znečistia. Treba sa zamyslieť aj nad tým, kam sa dostane ostatný „odpad“, ktorý vznikne pri chove zvierat a obsahuje baktérie, zvyšky živočíchov, exkrementy a chemikálie.

Znamená milujúcejší svet

Vegánsky životný štýl znamená lásku a úctu nielen voči zvieratám, ale aj voči sebe samému. Keď iným druhom nespôsobujeme utrpenie, potom sa budeme správať krajšie aj ku svojmu druhu. Tu v Manne sa vegánstvo neprejavuje iba v tom, že každý náš produkt sa skladá z výlučne rastlinných zložiek, ale aj v tom, že každá Manna je v plnej miere bez testov na zvieratách. Keď sa rozhodnete pre Mannu, „poďakuje“ sa vám za to nielen živočíšstvo, ale spolu s ním aj celá príroda.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac