3 omyly o ošetrovaní mastnej pokožky
3 omyly o ošetrovaní mastnej pokožky

3 omyly o ošetrovaní mastnej pokožky



V dnešnej dobe mnohých trápi mastná pokožka a naše víly dostávajú obrovské množstvo otázok ohľadom správnej starostlivosti. V tejto súvislosti, bohužiaľ, existuje mnoho omylov, takže si niekoľko dôležitých vecí ujasnime!

 

Príčin vzniku mastnej pokožky môže byť mnoho. Typ pokožky je čiastočne dedičná záležitosť, ale ovplyvňujú ju aj rôzne vonkajšie a vnútorné faktory.

 

Mastná, aknózna pokožka je typickým problémom tínedžerov v období dospievania, pretože sa naplno spustí produkcia hormónov a mužské pohlavné hormóny zvyšujú produkciu kožného mazu. Hormonálne zmeny sú tiež zodpovedné za to, že napríklad po vynechaní antikoncepcie a v rôznych fázach cyklu sa pokožka stáva mastnou a nečistou.

 

Vieme, že „ste tým, čo zjete“: výživa má tiež rozhodujúci vplyv na stav pokožky. Konzumácia príliš veľkého množstva tučných jedál, sladkostí a alkoholu môže tiež viesť k intenzívnej tvorbe kožného mazu.

 

Svoju úlohu zohrávajú aj ďalšie faktory životného štýlu, obzvlášť dôležité je spomenúť stres.

 

Mastná pokožka však má aj svoje výhody: mastná, olejnatá vrstva, ktorá sa povrchu vytvára, chráni pokožku pre škodlivými vplyvmi, ako sú napríklad slnečné lúče, omnoho viac, ako v prípade suchej, citlivej pokožky. Príznaky starnutia, drobné vrásky, sa tiež objavia omnoho neskôr.?

 

  1. omyl: Mastná pokožka nepotrebuje hydratovať

 

Mnoho ľudí verí, že mastná pokožka nevyžaduje starostlivosť ani krémovanie, pretože vrstvu kožného tuku na nej túto úlohu v podstate plní. V skutočnosti aj mastná pokožka potrebuje vlhkosť a môže sa stať, že je dehydrovaná. Je síce pravda, že vďaka olejovej vrstve na povrchu lepšie zadržiava vlhkosť, avšak je tiež potreba doplňovať.

 

Hydratácia začína vždy zvnútra: nemôžeme dostatočne zdôrazňovať, aká dôležitá je konzumácia správneho množstva tekutín, najmä v lete, alebo počas/po športe. Vlhkosť je však potrebné dodať aj zvonku, k tomu si vyberte ľahké hydratačné krémy na vodnej báze.

 

Môžete vyskúšať Manna Denný pleťový krém proti vráskam s kyselinou hyaluronovou a Nočný pleťový krém s výťažkom kmeňových buniek z kvetov. Pokiaľ túžite po niečom celkom ľahkom ošetrujúcom prípravku gélovej konzistencie, odporúčam vám Manna Gély s kvetinovými esenciami, ktoré na našom e-shope nájdete v dvoch vôňach, resp. v neparfumovanej verzii.

 

  1. omyl: mastnej a aknóznej pokožke pomáha slnenie

 

Nejaký základ toto tvrdenie má, pretože je známe, že slnečné svetlo má na pokožku vysušujúci účinok, takže môže výrazne zlepšiť stav lesklej, aknóznej pokožky. Môže vysušiť pupienky, čierne bodky, zmatniť pokožku.

 

Miera je však veľmi dôležitá. Mnohí vystavujú svoju pokožku slnečným lúčom príliš dlho a často, a za túto chvíľkovú úľavu zaplatia vysokú cenu. Dôvodom je, že suchá pokožka sa pokúša obnoviť rovnováhu zvýšenou produkciou kožného mazu - takže sa pokožka stáva ešte viac mastnejšou. UV svetlo navyše vedie k zvýšenej keratinizácii (k zrohovateniu), čo znamená, že povrchové bunky zhrubnú, v dôsledku čoho sa mazové žľazy nedokážu správne vyprázdniť, póry sa upchávajú - a kruh sa uzavrie: vytvára sa ešte viac čiernych bodiek a vyrážok.

 

Mastná pokožka tiež potrebuje ochranu pred UV žiarením, pretože tieto urýchľujú starnutie pokožky, môžu viesť k tvorbe pigmentových škvŕn a tiež zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Preto je dôležité aj tento typ pokožky primerane chrániť opaľovacím krémom, vyhýbať sa príliš dlhému pobytu na slnku a v čase od 10 hodiny do 15 hodiny sa zdržiavať v tieni. Opaľovacie krémy sú bohužiaľ často príliš mastné, preto pre svoj typ pokožky zvoľte ľahký prípravok na opaľovanie, a to s mimoriadnou obozretnosťou!

 

  1. omyl: mastnú pokožku nemožno natierať olejom

 

Mnohí sú presvedčení, že oleje vytvárajú na pokožke akýsi olejový, lesklý povlak, upchávajú póry, a preto je ich používanie v prípade mastnej pokožky doslova tabu.

 

Je to však veľký omyl. Existuje veľké množstvo rastlinných olejov, a hoci skutočne existujú medzi nimi také, ktoré môžu prispieť k tvorbe vyrážok, iné môžu mať na mastnú pokožku práve pozitívny vplyv. Čím vyšší je podiel nenasýtených mastných kyselín v oleji, tým je vhodnejší na starostlivosť o mastnú pokožku. Tieto oleje nie sú komedogénne, čo znamená, že neupchávajú póry a rýchlo sa vstrebávajú. Regulujú vlastnú produkciu kožného mazu: signalizujú pokožke, že na jej povrchu je k dispozícii dostatočné množstvo oleja, takže nie je potrebné produkovať veľa kožného mazu. Zároveň obsahujú zložky, ktoré pokožku vyživujú. Ich ďalšou veľkou výhodou je, že sa dajú dokonca použiť aj na odstránenie make-upu.

 

V prípade mastnej pokožky je možné kľudne použiť oleje: arganový olej, olej z hroznových jadierok, ricínový olej. Existuje ďalší skvelý olej, ktorý je však olejom iba čo sa názvu týka, ide vlastne o tekutý vosk a je geniálny v tom, že svojim zložením je veľmi podobný vlastnému kožnému mazu: je to jojobový olej. Tento olej je navyše mimoriadne bohatý na vitamíny a minerálne látky a nie je komedogénny, takže ho môžete použiť v prípade starostlivosti o mastnú pokožku.

 

Pevne verím, že som vám aspoň trochu pomohla zorientovať sa v neľahkej téme starostlivosti o pokožku a získali ste užitočné tipy, ako udržať svoju mastnú pokožku pod kontrolou. ?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac